Swisha en gåva till 90 18 003

Feministisk helg för nyanlända tjejer

När Gemaket en varm helg i juni anordnade ett nationellt läger stod systerskapet i fokus. ”Atmosfären kunde inte ha varit bättre”, säger Avin Muhammed Selo, ledare i Gemaket.

Somaya Rezaie och Parwana Rezaie provar på feministiskt självförsvar. Foto: Kvinna till Kvinna
Somaya Rezaie och Parwana Rezaie provar på feministiskt självförsvar. Foto: Kvinna till Kvinna

Den 8–9 juni träffades deltagare och ledare i Gemaket, en mötesplats för nyanlända och etablerade tjejer, för en feministisk lägerhelg på Tollare Folkhögskola. Totalt deltog 25 personer från Stockholm, Göteborg och Uppsala.

Gemaket är ett tryggt rum där deltagarna utbyter erfarenheter och pratar om bland annat feminism och jämlikhet. Helgen på Tollare bjöd på flera inspirerande aktiviteter som exempelvis en föreläsning av Fatta om den nya samtyckeslagen, en dansworkshop och feministiskt självförsvar.

Stärkande rum för nyanlända och etablerade tjejer

En av de stora vinsterna med lägret är att deltagare och ledare över hela landet träffas, utbyter kunskaper och bygger relationer.

– Det bästa är att få lära känna nya människor och att jag får bra information och kunskap om kvinnors rättigheter, säger Sajmira Bakalli, deltagare i Gemaket.

Det är också en möjlighet för deltagarna att utvecklas på ett personligt plan, vilket är en av drivkrafterna bakom Gemaket.

– Atmosfären kunde inte ha varit bättre, och allt har varit så välfungerande. Jag har varit på liknande grejer, där saker inte alls fungerat så bra. Att våga säga vad man tänker och tycker har varit det bästa, säger Avin Muhammed Selo, ledare i Gemaket.

Ett starkt systerskap

Förutom lägerhelger träffas deltagare och ledare i Gemaket regelbundet i studiecirklar för att lära sig mer om jämställdhet och samhällsnormer samt peppa varandra och bygga ett starkt systerskap. Deltagare i Gemaket har dessutom möjlighet att utveckla en egen idé eller ett projekt tillsammans med en mentor som stöttar under projektets gång.

Gemaket är en mötesplats som fortsätter växa och skapa gemenskap mellan tjejer. Vill du också vara med i Gemaket? Anmäl dig som deltagare eller ledare!

13 juni 2019

Vad är Gemaket?

Gemaket är ett rum för nyanlända och etablerade tjejer som är 15-25 år gamla. Tillsammans lär vi oss mer om jämställdhet, samhällsnormer och systerskap. Du kan engagera dig i Gemaket som deltagare eller ledare. Deltagare i Gemaket har dessutom möjlighet att utveckla en egen idé eller ett projekt tillsammans med en mentor som stöttar under projektets gång.

Läs mer om Gemaket