Swisha en gåva till 90 18 003 Swish

En lyckad fredsprocess kräver att kvinnor deltar

Fredsförhandlingarna i Myanmar fortsätter men kvinnorna lyser med sin frånvaro. Nu slår Human Rights Watch larm om slående låga siffror av kvinnor vid förhandlingsborden. Kvinna till Kvinna kämpar för fler kvinnor i fredsarbetet med hjälp av ett utbildningsprogram.

Deltagare från Kvinna till Kvinnas Internationella Träningsprogram (ITP) om kvinnor, fred och säkerhet. Foto: Kvinna till Kvinna/Josefin Ekermann
Deltagare från Kvinna till Kvinnas Internationella Träningsprogram (ITP) om kvinnor, fred och säkerhet. Foto: Kvinna till Kvinna/Josefin Ekermann

Kvinna till Kvinna har sedan 2015 arbetat med en utbildning om kvinnor, fred och säkerhet (ITP) för Myanmar – ett program där allt från aktivister till beslutsfattare samlas för ett jämställt fredsarbete. En av deltagarna från utbildningen är Nang Phyu Phyu Lin, en kvinnorättsaktivist som arbetar för kvinnors rättigheter och deltagande. Hon säger att få kvinnor deltar i fredsprocessen och att det finns stora utmaningar.

– Många dokument som tagits fram för Myanmars fredsarbete saknar genusperspektiv, och få tar upp kvinnorättsfrågor. Det finns även en politisk ovilja från regeringen och andra inblandade att förbättra situationen, även om det sker framsteg på vissa håll, säger Nang Phyu Phyu Lin.

Många år av konflikt

Myanmar har plågats av konflikter i flera decennier. När militärdiktaturen ersattes av en civil – men militärstödd – regering 2011, påbörjades fredsförhandlingar. Men arbetet för fred i landet går trögt. Åtta misslyckade fredsförsök har gjorts sedan 2012 – och bara 10 av 195 delegater har varit kvinnor. Detta kritiseras av Human Rights Watch.

– Kvinnor har rätt till en meningsfull och omfattande roll i att bestämma om sitt lands framtid. Myanmars kvinnor har länge fått utstå övergrepp, men har arbetat hårt för att främja de mänskliga rättigheterna, säger Sarah Taylor, som arbetar med kvinnorättsfrågor hos Human Rights Watch, i en debattartikel på sajten Newsdeeply.

– Att inkludera kvinnor och fler av Myanmars etniska grupper är avgörande för att skapa demokrati.

Förändring behövs

För att förändra situationen och få fler kvinnor att delta i Myanmars fredsförhandlingar menar Nang Phyu Phyu Lin att det krävs handlingskraft och nya satsningar.

– För att kvinnor ska kunna ta plats i fredsprocessen krävs ett kvoteringssystem. Det behövs också ett nationellt team som ägnar sig åt rådgivning om genusfrågor, samt en budget som möjliggör arbetet för att inkludera kvinnor, säger Nang Phyu Phyu Lin.

Alina Wass Widinghoff