Swisha en gåva till 90 18 003 Swish

Den 8 mars höjer vi rösten för fred

Den internationella kvinnodagen närmar sig med stormsteg. Samtidigt flyr människor för sitt liv undan krig och konflikt. Inför årets 8 mars väljer vi därför att lyfta dem som mot alla odds kämpar för fred och kvinnors rättigheter. Men vad innebär egentligen fred?

Matilda Reiderstedt (till vänster),Mira Nichani och Isra’ Ramadan på en utbytesresa tillsammans med svenska och palestinska unga freds- och kvinnorättsförsvarare på Västbanken. Foto: Kvinna till Kvinna/Karin Tennemar
Matilda Reiderstedt (till vänster),Mira Nichani och Isra’ Ramadan på en utbytesresa tillsammans med svenska och palestinska unga freds- och kvinnorättsförsvarare på Västbanken. Foto: Kvinna till Kvinna/Karin Tennemar

Matilda Reiderstedt, volontärsamordnare på Kvinna till Kvinna berättar mer om vår Instagramkampanj #fredföralla och om vad fred egentligen har med kvinnors rättigheter att göra.

Vad är #fredföralla för något?

Fram till den 8 mars kommer Kvinna till Kvinnas volontärer att driva en kampanj på Instagramför att göra fler röster hörda i arbetet för en fredligare värld. Du laddar upp en film eller bild på din Instagram och berättar vad fred är för dig. Alla filmer samlas under #fredföralla. På Kvinna till Kvinnas Instagram kan du få tips och inspiration av de volontärer som berättar vad fred är för dem.

Vad har fred med kvinnors rättigheter att göra?

Jättemycket! Fred är någonting vi människor skapar. Kvinnor har lite inflytande runtom i världen och utestängs ur samhället på många sätt. Kvinnors representation i världens parlament är till exempel extremt låg. Kvinnor är inte fredligare av naturen. Men det är mer troligt att vi kan uppnå ett fredligare samhälle om fler än bara män är med och bestämmer.

På Kvinna till Kvinna jobbar vi med kvinnor i krig och konflikt och vet hur en sådan extrem situation slår mot människor på olika sätt. Till exempel är det tydligt hur de patriarkala strukturerna förstärks och att kvinnors tillgång till sina rättigheter försämras. Mäns våld mot kvinnor ökar under krig. Könsrollerna förstärks. Det är väldigt negativt för kvinnors rättigheter och begränsar deras självständighet och möjlighet till inflytande.

När det sedan är dags att besluta om fred får kvinnor oftast inte komma till tals, som i många andra sammanhang ses de inte som starka aktörer. Detta är ett stort problem då ett fredsavtal inte bara är slutet på kriget utan bestämmer hur samhället ska se ut i framtiden. Om inte allas rättigheter tas tillvara i ett fredsavtal så bådar det inte gott för en fredligare fortsättning.

Hur ska fler röster inkluderas i arbetet för fred?

Vi vill lyfta vårt eget, Kvinna till Kvinnas, arbete för fred och fram för allt de över 130 kvinnoorganisationer i krig och konfliktområden som vi stödjer och som outtröttligt kämpar för fred och kvinnors rättigheter. Även om inte kvinnor får vara med i officiella fredssamtal och fredsammanhang så vet vi att kvinnor och kvinnoorganisationer gör ett viktigt arbete på gräsrotsnivå. Det kan vi också göra – alla kan försöka påverka så att fler människor kan få leva i fred.

Här på hemmaplan kan vi genom en enkel kampanj på Instagram ge människor en möjlighet att göra sin röst för fred hörd genom sociala medier. På så sätt visar vi vikten av att alla röster får höras, oavsett vem du är. Och det är bra för oss att fundera och reflektera över vad fred egentligen är så vi vet vad vi ska kämpa för!

Men Sverige är väl ett fredligt land, varför är detta viktigt här?

Ja, till stor del. Men människors tillgång till sina rättigheter och möjligheter att vara med och bestämma är ju långt ifrån lika här också. Vi har ett ansvar för att vi och andra människor ska få sina rättigheter tillgodosedda och kunna leva i fred, både i Sverige och i världen. Sedan har vi inte krig men vi är involverade i att upprätthålla krig och konflikter, inte minst genom vår vapenexport. Det gör det ännu viktigare att fundera över vad vi spelar för roll och vad vårt ansvar är. Vi kan stötta och påverka en utveckling där alla människor har lika rättigheter. Vårt engagemang för varandras rättigheter är en god start på en fredligare värld.

Vad är fred för dig?

Först och främst är det frånvaro av krig och konflikter. Men det är också att leva i fred och att jag eller människor runtomkring mig ska få sina rättigheter tillgodosedda och inte kränkta. Fred handlar om att få leva i trygghet och säkerhet och att sträva efter att alla människor ska få göra det.

Något särskilt evenemang du vill tipsa om under 8 mars?

Våra egna evenemang såklart. Våra volontärgrupper arrangerar spännande events runtom i hela landet. Jag tipsar dig om att gå in här för att se vad som händer i din närmaste stad.

Jag vill också uppmana alla att ta chansen att vara med i kampanjen på Instagram. Det är enkelt, roligt och jag garanterar att du kommer märka hur viktigt det är att få göra din röst hörd!

Olga Beletski