Swisha en gåva till 90 18 003 Swish

Barnens pappa vägrade ge underhållsstöd

Utan gratis juridisk rådgivning hade hon inte fått det stöd hon hade rätt till. Heba är en av många kvinnor som fått hjälp av vår partnerorganisation Pena Center i Irak.

Heba (som egentligen heter något annat) sökte hjälp hos Kvinna till Kvinnas partnerorganisation Pena Center for Combatting Violence Against Women för fem år sedan. Foto: Teba Sadiq
Heba (som egentligen heter något annat) sökte hjälp hos Kvinna till Kvinnas partnerorganisation Pena Center for Combatting Violence Against Women för fem år sedan. Foto: Teba Sadiq

För ungefär fem år sedan kom Heba* till Pena Center for Combatting Violence Against Women. Hon behövde hjälp. När hennes man skiljt sig från henne, vägrade han att betala underhållsstöd för deras gemensamma barn. Heba, som inte hade något arbete, tvingades förlita sig på sina föräldrar. Det var en kamp att hålla familjen ekonomiskt flytande.

Gratis juridisk rådgivning

Utan vare sig utbildning eller arbetslivserfarenhet var det svårt för Heba att få ett jobb. Dessutom tyckte inte hennes familj att det passade sig. Men Heba ville vara självständig.

– Jag hade inte tillräckligt med pengar för att anlita en advokat som kunde hjälpa mig, men Pena Center erbjöd mig juridiskt stöd helt gratis, säger Heba.

Tack vare hårt arbete från centrets advokat kunde Heba gå upp i rätten för att kräva det underhållsstöd som hon har rätt till.

Bättre möjligheter

Heba är nu fast besluten om att hennes barn ska få bättre möjligheter i livet än hon hade. För kvinnor i Irak finns det inte mycket valmöjligheter, berättar hon.

– Jag hoppas att alla kvinnor som har problem som mina söker hjälp hos kvinnorättsorganisationer och center, säger Heba.

*Heba vill förbli anonym. Vi har därför bytt ut hennes riktiga namn i texten.

 

Kvinna till Kvinna har arbetat för kvinnors rättigheter i Irak sedan år 2005 och vi har ett kontor i Erbil. Vi stödjer och arbetar tillsammans med flera lokala kvinnorättsorganisationer, inklusive Pena Center to Combatting Violence Against Women, för att stoppa våld mot kvinnor och stötta kvinnor och flickor som utsatts för våld. Läs mer om vårt arbete i Irak.