Swisha en gåva till 90 18 003 Swish

Årets Per Anger-pris till Gégé Katana Bukuru

Foto: Bertin Mungombe
Foto: Bertin Mungombe

Den kongolesiska kvinnorättsförsvararen får priset för sin mångåriga kamp för att förbättra kvinnors villkor. Per Anger-priset är svenska regeringens internationella pris för mänskliga rättigheter och demokrati. Gégé Katana Bukuru är ledare för Kvinna till Kvinnaspartnerorganisation SOFAD. I över trettio år har hon oavbrutet arbetat för att minska det sexuella våldet mot kvinnor och försöka mäkla fred mellan olika väpnade grupper i den våldshärjade östra delen av Demokratiska Republiken Kongo. Trots att hon har hotats med fängelse, tvingats i exil och lever under ständigt dödshot så fortsätter hon kampen.

– Priset till Gégé Katana Bukuru är en viktig markering i en tid när vi ser hur människorättsaktivister hotas, förföljs, och till och med dödas, världen över. Det är en hyllning och ett erkännande av ett livslångt personligt engagemang för kvinnors lika värde och rättigheter, för kvinnors frigörelse och mot det könsbaserade våld som så många kvinnor i Demokratiska Republiken Kongo utsätts för. I Kvinna till Kvinna känner vi idag stolthet och glädje för Gégés skull. Hon är en värdig pristagare och vi hoppas priset kan bidra till hennes säkerhet, säger Kvinna till Kvinnas generalsekreterare Lena Ag.

Gégé Katana Bukuru föddes 1963 i Bujumbura, Burundi. Tidigt i livet reagerade hon på den orättvisa behandling som hon såg kvinnor utsättas för. Att driva frågan om kvinnors mänskliga rättigheter, självbestämmande och politiska deltagande är kontroversiellt i ett samhälle där en kvinna inte anses ha rätt att höja rösten mot en man och där kvinnor i praktiken inte får ärva sina fäder. Gégé Katana Bukuru är idag en välkänd kvinnorättskämpe i sin region.

– Kvinnor i Demokratiska Republiken Kongo är oerhört utsatta. Två av tre kvinnor råkar ut för våld under sin livstid, säger Malin Brenk, Afrikachef på Kvinna till Kvinna.

Den dödligaste konflikten i världen sedan andra världskriget pågår i Demokratiska Republiken Kongo. Ett krig vars utdragna brutalitet går under radarn när andra konflikter står i fokus. Fem miljoner människor har hittills dött. Kvinna till Kvinna har arbetat i Demokratiska Republiken Kongo sedan 2009.

– Jag kommer aldrig att ge upp. I mitt hjärta finns det ingen plats för rädsla. Per Anger-prisetkommer att få stor betydelse för mitt arbete för kvinnors rättigheter i Demokratiska Republiken Kongo, säger Gégé Katana Bukuru.

Per Anger-priset delas ut den 19 oktober vid en ceremoni på Södra Latin i Stockholm. Prisutdelare är kultur- och demokratiminister Alice Bah KuhnkeGégé Katana Bukuru kommer att vara tillgänglig för intervjuer i Stockholm den 17–18 oktober.

För mer information kontakta Anna-Carin Hall   anna-carin.hall@kvinnatillkvinna.se

eller 0733-609125. Mer information om Per Anger-priset på www.levandehistoria.se/peranger