Numera har nästan allt en egen dag och temadagar går därför ofta obemärkta förbi. Men internationella flickadagen den 11 oktober ska inte göra det. Den är värd att uppmärksammas.
Vi borde prata om flickors utsatthet mer än vad vi gör. För till skillnad från flickadagen som bara är en gång om året är flickors utsatthet något som pågår varje dag, året runt, i alla länder. Flickadagen är en bra dag att börja samtalet på.
Världen runt gör flickors låga status i samhället att de utsätts för grova sexuella övergrepp i skolan. Både av andra elever och av lärare. Det kan röra sig om lärare som vägrar ge flickor betyg om de inte har sex med dem. Eller att fattiga flickor erbjuds gratis skolplats, vilket ger läraren makt som kan missbrukas.
Kvinna till Kvinna strider med alla medel för flickors rättigheter! Tillsammans med partnerorganisationen CEDEJ-GL i Demokratiska Republiken Kongo jobbar vi för förändring genom att göra flickor medvetna om sina rättigheter, utbilda lärare och skolpersonal och ge juridiskt stöd till flickor som våldtagits.
Att flickor inte känner sig trygga i skolan är inte bara ett problem i DR Kongo, utan även i andra delar av världen. För drygt ett år sedan kom till exempel svenska Polisen med en rapport som visade att skolan är den fysiska plats där de flesta ungdomar, främst flickor, blir utsatta för sexuella trakasserier i Sverige.
Flickor ska ha rätt till utbildning, men det räcker inte – flickor ska också ha rätt att vara trygga i skolan. Om man inte ens är trygg i skolan – en plats där man ska lära sig och bygga självförtroende – hur ska man då vara trygg på andra platser senare i livet? Och det gäller överallt, i DR Kongo såväl som i Sverige.
Sverige har länge varit en stark röst för jämställdhet globalt. Tack vare ett långsiktigt bistånd har kvinnor och flickor världen över fått möjlighet till utbildning, hälsa, försörjning och skydd mot våld. Men de senaste åren har utvecklingen vänt. Samtidigt som kvinnors rättigheter begränsas världen över, minskar också det globala biståndet till jämställdhet. Och Sverige är inget undantag.
23 april 2025
Hatet mot kvinnor växer i nätforum där unga män samlas kring kvinnohat och antifeminism. Det är inte bara ett internetfenomen – det är en del av en större backlash mot jämställdhet.
22 april 2025
Runtom i världen ser vi hur kvinnors rättigheter begränsas och den globala jämställdheten backar. Men hotet mot kvinnors rättigheter sker inte av en slump eller utan kontext. Bakom inskränkningarna finns krafter med en tydlig agenda. Konservativa politiker, nationalistiska regeringar och religiösa fundamentalister arbetar tillsammans för att begränsa kvinnors frihet och rättigheter.
16 april 2025