Swisha en gåva till 90 18 003 Swish

Våldet i Syrien måste få ett slut

Under de senaste veckorna har våldet i Syrien återigen eskalerat, med flyganfall och offensiver särskilt i Östra Ghouta, men också på andra platser i landet.

– Kvinna till Kvinna vill uttrycka vår starka solidaritet med Syriens kvinnorättsorganisationer och alla människor i Östra Ghouta och Syrien, säger Kvinna till Kvinnas tillförordnade generalsekreterare Petra Tötterman Andorff. Tillsammans med andra människorättsorganisationer enas vi i kraven om att få det internationella samfundet att agera omedelbart.

Östra Ghouta har varit belägrat av den syriska regimen och dess allierade sedan slutet av 2013. 400 000 människor har levt avskurna från omvärlden, och berövats tillgång till mat och mediciner.

– Kvinna till Kvinna föddes ur frustrationen över det fruktansvärda lidande som drabbade kvinnor under Balkankriget, när världen inte agerade i tid för att stoppa våldet, berättar Petra Tötterman Andorff. 25 år senare, vill jag tro att det internationella samfundet har lärt sig något av det. Vi har ett gemensamt ansvar att lyssna på och agera för de drabbade, däribland många kvinnor, som trots sin svåra situation kämpar för ett slut på detta ofattbara våld. Dödandet måste få ett slut omedelbart.

Rapporter från människorätts- och biståndsorganisationer visar att de pågående angreppen har dödat mer än 300 människor och skadat hundratals fler. Den civila infrastrukturen har utsatts för allvarlig förstörelse, med uppgifter om att mer än 20 sjukvårdsanläggningar har blivit attackerade sedan måndagen den 19 februari.

För att undgå de intensiva bombattackerna, har familjer tagit tillflykt till underjordiska, improviserade skyddsrum, med begränsad tillgång till mat och vatten. En kvinna i Östra Ghouta berättar:

”Bombattackerna pågick hela natten igår. (…) Vi har inte kunnat sova sedan igår natt. (…) Jag kunde inte längre höra ljudet från bomberna, rädslan och fruktan upphörde och jag kände som att jag reste till en annan värld. Min dotter var här intill mig, jag kramade om henne och vi fick äntligen sova.”

FN:s barnfond UNICEF har fördömt det eskalerade våldet i Östra Ghouta, vilket uttrycktes i ett uttalande som till stor del var ett blankt papper: ”det finns inga ord som kan rättfärdiga  dödandet av barn, deras mammor, deras pappor och deras älskade”

– Jag tror att vi alla har svårt att hitta orden för att uttrycka det fruktansvärda som pågår just nu. Dödläget i FN:s säkerhetsråd är fullkomligt oacceptabelt. Det internationella samfundet måste omedelbart agera för att skydda civila och se till att humanitära aktörer kan ta sig fram. Vi ser ett desperat behov av ökad press för en politisk lösning, med kvinnors deltagande, för ett slut på denna dödliga konflikt, säger Petra Tötterman Andorff.

Din gåva är viktig!