Swisha en gåva till 90 18 003 Swish

Anti-genusrörelsen hotar jämställdheten

Världen över pågår en attack mot jämställdheten. Konservativa grupper som motsätter sig kvinnors rättigheter och abort blir allt mer välorganiserade. I vår rapport ”The Fierce and the Furious” tittar vi på mekanismerna bakom det växande hatet.

Just nu jobbar kvinnorättsrörelsen i motvind i många delar av världen. Kvinna till Kvinna har analyserat det växande hotet mot kvinnors rättigheter i rapporten ”The Fierce and the Furious”. Foto: Maja Janevska Ilieva
Just nu jobbar kvinnorättsrörelsen i motvind i många delar av världen. Kvinna till Kvinna har analyserat det växande hotet mot kvinnors rättigheter i rapporten ”The Fierce and the Furious”. Foto: Maja Janevska Ilieva

– Genom att analysera hatet kan vi se en större och mer koordinerad och välfinansierad rörelse än vi anade. Och vi kan se att rörelsens argumentation följer vissa förutbestämda mönster, säger Petra Tötterman Andorff, generalsekreterare på Kvinna till Kvinna.

Rapporten ”The Fierce and the Furious” är resultatet av ett samarbete mellan Kvinna till Kvinna och nätverket EuroMed Rights. Tillsammans har vi granskat hatet mot jämställdheten och HBTQ-rättigheter i Europa och Medelhavsregionen.

– Anti-genusrörelsen kommer från olika håll. Konservativa västerländska frikyrkor och ryska presidenter kanske inte har så mycket gemensamt vid en första anblick. Men det som förenar dem är motståndet mot ordet ”genus”, säger Petra Tötterman Andorff.

”Feminismen är emot gud”

I ”The Fierce and the Furious” listar vi de argument som anti-genusrörelsen återkommer till. De vanligaste är att:

  • Feminismen är ett västerländskt påhitt och står därför i motsats till kulturen i andra länder.
  • Feminismen är emot gud och religionen. Kvinnor och män är olika av naturen och kan därför inte vara jämställda.
  • Genusvetenskap är ingen vetenskap utan ett projekt som drivs av en liten elit som vill förstöra familjen genom att förespråka homosexualitet.
  • Kravet på jämställdhet är en del av en HBTQ-konspiration som gör flickor till pojkar och pojkar till flickor.
  • Män och kvinnor är redan jämställda. Rop på mer jämställdhet leder till att män diskrimineras.

Genus utpekas som farligt

Anti-genusrörelsen består av tongivande politiker i en rad länder, representanter för religiösa samfund samt andra konservativa grupper. Jämställdhet är emot naturen och begreppet genus är skadligt för barn, menar rörelsen.

– Vi kan se att det finns många gemensamma beröringspunkter mellan anti-genusrörelsen, populistiska politiker, klimatförnekare och invandringringskritiker. De tycker alla att liberalismen har gått för långt, säger Petra Tötterman Andorff.

”Vi kan se att det finns många gemensamma beröringspunkter mellan anti-genusrörelsen, populistiska politiker, klimatförnekare och invandringringskritiker”, säger Kvinna till Kvinnas generalsekreterare Petra Tötterman Andorff. Foto: Viktor Gårdsäter
”Vi kan se att det finns många gemensamma beröringspunkter mellan anti-genusrörelsen, populistiska politiker, klimatförnekare och invandringringskritiker”, säger Kvinna till Kvinnas generalsekreterare Petra Tötterman Andorff. Foto: Viktor Gårdsäter

På frammarsch i Sverige

Även i Sverige kan Kvinna till Kvinna se ett växande motstånd mot ökad jämställdhet.

– Svenska riksdagspolitiker har börjat använda begrepp som ”genusflum” och vid Göteborgs universitets centrum för genusforskning hittades i slutet av 2018 en bombatrapp som tydligt syftade till att skrämma, säger Petra Tötterman Andorff.

Sverigedemokraterna säger sig vara för jämställdhet men anser att Sverige redan är ett jämställt land och att den feministiska rörelsen i dag är extrem i sina krav. De menar istället att vi måste försvara vår jämställhet, som enligt dem hotas av muslimska invandrare.

– SD:s strategi är inte ny utan används av invandringskritiska partier i flera länder.

Kvinna till Kvinna anser att Sverige bör ta tydligare ställning mot anti-genusrörelsen såväl i Sverige som internationellt.

– Sverige behöver arbeta mer strategiskt inom FN och EU för att motverka anti-genusrörelse i takt med att den blir allt mer välorganiserad, säger Petra Tötterman Andorff.

Kampanj mot anti-genusrörelsen

För att belysa problemet med anti-genusrörelsen driver Kvinna till Kvinna kampanjen #WeSay i sociala medier. Kampanjen fokuserar på att hitta enkla, gärna fyndiga, svar på anti-genusrörelsens påståenden.

– Det räcker exempelvis med att visa en bild från förra årets G7-möte, där rader av män syns tillsammans med någon enstaka kvinna, för att besvara påståendet om att ”jämställdheten har gått för långt”. Med kampanjen vill vi också skapa en grund för ett gemensamt svar från kvinnorörelsen, en känsla av att vi står enade och starka mot dessa krafter, säger Petra Tötterman Andorff.

Small-cover-The-fierce-and-the-furious

Läs och ladda ned rapporten ”The Fierce and the Furious” här. Rapporten är på engelska.

Gör förändringen möjlig.

Som månadsgivare stödjer du arbetet för kvinnors rättigheter på några av världens tuffaste platser.

Bli månadsgivare