Swisha en gåva till 90 18 003 Swish

Överväldigande engagemang i kampanj mot våld

Frida Jonsvens fick nog av att se och höra om alla kvinnor som utsätts för våld i hemmet. I höstas satte hon ner foten tillsammans med fotografen Maria Broström och samlade ett antal starka och engagerade personer i den gripande kampanjfilmen ”Hon förtjänar hela himlen”.

Frida Jonsvens och modellen Emelie Schelin under fotograferingen som inspirerade kampanjen ”Hon förtjänar hela himlen” som belyser problematiken kring mäns våld mot kvinnor. Foto: Maria Broström
Frida Jonsvens och modellen Emelie Schelin under fotograferingen som inspirerade kampanjen ”Hon förtjänar hela himlen” som belyser problematiken kring mäns våld mot kvinnor. Foto: Maria Broström

Varje dag, runt om i världen, utsätts kvinnor för våld, just för att de är kvinnor. Faktum är att en av tre av världens kvinnor någon gång i livet utsätts för våld eller andra övergrepp, ofta i en nära relation.

– Jag kände att jag inte bara kunde stå och se på längre. Vi kan och får inte blunda för att kvinnor blir våldtagna, misshandlade och mördade i sina hem. Hemmet som ska vara den tryggaste platsen! Jag kände att det var min skyldighet att uppmärksamma problematiken, säger Frida Jonsvens, couture designer och initiativtagare till kampanjen.

Frida har alltid brunnit starkt för att stötta människor i utsatthet och menar att alla måste stå upp för dem som i stunden inte klarar det själva.

– Det är så lätt att stå vid sidan om och bli arg och prata om hur upprörd man är, men det leder ju ingenstans. Om det ska hända något, måste man också se till att göra något själv.

En kampanj föddes

Under en fotografering tillsammans med fotografen Maria Broström föddes idéen till en kampanj till förmån för arbetet för att stoppa mäns våld mot kvinnor.

– Det var mycket styrka och “jävlar anamma” i Marias bilder. “Nu är det nog” var känslan. Jag frågade Maria om hon ville vara med i en kampanj och sälja sina bilder, säger Frida.

Maria tackade ja direkt. Utöver fotokonsten, skapade de också filmen ”Hon förtjänar hela himlen” där de fick med sig flera kända personer och även tre kvinnor som själva utsatts för våld i nära relationer. Namnet kommer från Lisa Ekdahls låt ”Hon förtjänar hela himlen”.

– Att vi fick äran att döpa kampanjen efter Lisas låt kändes så fint och så otroligt rätt. Den är så hjärtskärande rätt i sammanhanget, säger Frida Jonsvens.

Kampanjen, som framför allt drevs på Frida Jonsvens och Maria Broströms sociala medier, bestod, förutom av Marias foton och den vitt spridda filmen, också av en klänning designad av Frida som auktionerades ut för 30 000 kr. Via swishuppmaningar samlades 100 000 kr in. Och inte minst satte kampanjen ljus på problematiken kring mäns våld mot kvinnor.

Pandemin bidragit till ökat våld

Det var dock med motstridiga känslor som Frida och Maria drog igång kampanjen. De kände att den var nödvändig samtidigt som det kändes sorgligt att verkligheten ser ut så.

– Det är hemskt att vi ens ska behöva den här typen av kampanj år 2020. Men med coronavirusets framfart är den kanske viktigare än någonsin och vi får inte ge oss förrän vi har en värld där alla människor blir behandlade med respekt. Bakom statistiken ”1 av 3” står otaliga verkliga kvinnor, kanske en vän, syster, dotter eller mamma, och om vi så bara kan hjälpa en enda av dem, är det värt allt, säger Frida.

Att pandemin har bidragit till ökat våld mot kvinnor är tyvärr en realitet. UNFPA beräknar att den lockdown som ägde rum våren 2020, ledde till 15 miljoner fler fall av genusbaserat våld på bara tre månader.

Överväldigade engagemang

På frågan om varför Frida Jonsvens och Maria Broström valde Kvinna till Kvinna som förmånstagare för kampanjen ”Hon förtjänar hela himlen” svarar Frida att det kändes som ett självklart val.

– Ni gör ett fantastiskt arbete för att stärka kvinnors mänskliga rättigheter världen över. Genom vår kampanj ville vi bidra till att människor får upp ögonen och engagerar sig för våld mot kvinnor och samtidigt samla in så mycket pengar som möjligt för att Kvinna till Kvinna ska kunna fortsätta sitt viktiga arbete, säger Frida.

– Jag är helt överväldigad över det stora och starka engagemang som finns. Flera gånger har jag blivit rörd till tårar över hur människor sluter upp och ställer sig bakom kampanjen. Vi hoppas att ”Hon förtjänar hela himlen” kan bidra till att skapa förändring för utsatta kvinnor världen över och att vi fortsätter kämpa tillsammans, avslutar hon.

 

Medverkande i kampanjen är:

Annie Lööf, Lisa Ekdahl, Nikki Amini, Alexandra Rapaport, Ted Eriksson, Caroline Farberger, Loui Sand, Jenny Alversjö, Tom Ljungqvist, Sanna Guidetti, Joanna Swica, Dahlia Broström Lindblad, Sofia Dalén, Klas Eriksson, Pa Modou Badije, Jamina Roberts, Emma Örtlund, Tobias Hysén, My Feldt, Lisa Englund, Sonja Aldén samt ytterligare tre ej namngivna modiga och starka kvinnor.