Swisha en gåva till 90 18 003 Swish

”Mäns våld mot kvinnor är så jävla meningslöst”

Linnéa Claeson är Kvinna till Kvinnas goodwillambassadör. I dag, på internationella dagen mot våld mot kvinnor, ger hon sina fem bästa tips på hur du kan vara med och stoppa våldet. Foto: Markus Frendberg
Linnéa Claeson är Kvinna till Kvinnas goodwillambassadör. I dag, på internationella dagen mot våld mot kvinnor, ger hon sina fem bästa tips på hur du kan vara med och stoppa våldet. Foto: Markus Frendberg

Han håller sin hand för hennes mun. Säger åt henne att inte skrika för att då väcker hon barnen. Som att det inte vore hans fel om hon skriker så att barnen väcks …  

Men hon skriker inte. Barnen fortsätter sova. Han fortsätter också. Så som han alltid gjort. Hur många gånger han än lovat henne att det var sista gången så fortsätter han. Hur många gånger hon än lovat sig själv att det var sista gången så fortsätter han. Det kommer han alltid att göra.

 

Kvinnor betalar det högsta priset

Jag skulle vilja skriva en krönika om hur mycket jag älskar kvinnor, istället måste jag skriva om mäns krigshandlingar. För mäns våld mot kvinnor är som ett krig. Och i det kriget följs inga konventioner. Det finns inga gränser för hur lågt man får sjunka eller hur hårt man får slå. Det är bara krigsbrott, tortyr, sexuellt våld, mörker och skit. Det finns ingen vit flagg. Det finns inga fredsavtal. Kvinnors kroppar, frihet och liv används som dyra handelsvaror, men det högsta priset får kvinnorna själva betala. Kvinnohimlen börjar bli full. Men kriget går inte mot sitt slut. Det är i denna domedagsstämning jag hoppas du formulerar tanken ”vad ska vi göra åt det då?”. Jo, tackar som frågar. Vi ska göra motstånd.

Hoppet, vändningen och vägen framåt ligger hos oss som gör motstånd. De män, kvinnor och icke-binära som tänker organisera sig för att sätta stopp för det här. Unga som gamla, alla behövs. Solidaritet, självrannsakan och en ansenlig mängd mod kommer krävas av motståndsstyrkorna. Tillsammans med en djup övertygelse om att det går att göra den här världen lite snällare, lite klokare och lite modigare. Och det tror jag. Nej. Det är jag säker på.

Kontroll och förnedring

Mäns våld mot kvinnor har många olika skepnader. Det är viktigt att tala om att det inte enbart är synliga blåmärken som slår sönder en person. Kontroll, förnedring och skuldbeläggande är också kraftfulla vapen. Troligtvis blir en kvinna i ditt område just nu psykiskt misshandlad av sin man. Han kommer berätta för henne hur värdelös och vidrig hon är – och hon är så nedbruten att hon kommer tro honom. Han kommer berätta att ingen kommer vilja ha henne, att hon aldrig kommer klara sig ensam och att hon har tur att han är med henne – och han är så manipulativ att hon kommer tro honom.

”Alla har vi varit rädda”

En annan del av mäns våld mot kvinnor är det sexuella våldet som också förekommer i olika allvarlighetsgrad. Tjejer blir våldtagna av sina pojkvänner, vänner, män hon känner. Litar på. Killar hon gillar. Män hon älskar. Kvinnor och flickor blir utsatta för sexuellt våld och skyller på sig själva, blir inte trodda, vågar eller orkar inte polisanmäla eller får sina polisutredningar nedlagda. I sin vardag tittar sig kvinnor över axeln på vägen hem, placerar sig strategiskt i rummet, för sig i förhållande till det underliggande hotet av sexuellt våld. I hissen, på bussen, i vardagsrummet, på jobbfesten, släktträffen, i skogen, på krogen, skolgården och i klassrummet. Det finns alltid där: en förhöjd beredskap (ändå har jag nog aldrig känt mig beredd). Alla kvinnor jag känner har blivit utsatta för sexuellt våld eller trakasserier i någon form. Det går tvärs över alla generationer. Samma känsla finns hos min mormor, min mamma, mig och mina yngre kusiner. Alla har vi gått med nycklarna i handen, fått en hand på vår kropp som vi inte velat ha och bett våra väninnor att meddela oss när de kommit hem. Alla har vi varit rädda. I vår vardag. De dagarna som är våra liv. Det är ett jävla mörker det här. Ibland har jag inte bättre ord än svordomar för att beskriva just det. Mörkret. Och meningslösheten med det. Att kvinnor över hela världen far illa av ingen anledning alls. Mäns våld mot kvinnor är så jävla, jävla meningslöst.

Stoppa mäns våld mot kvinnor

Jag vägrar acceptera en världsordning där kvinnor behandlas sämre bara för att de är kvinnor. Det går inte att blunda för att kvinnor blir torterade, förödmjukade, våldtagna, sönderslagna och mördade. Därför måste jag prata med er om att göra motstånd.

 1. Utbilda dig

  Ett sätt är att skaffa sig och sprida kunskap. Dels om vad som förorsakar mäns våld mot kvinnor, dels om hur det kan förebyggas. För framtiden är detta jätteviktig kunskap som vi måste ha med oss när vi uppfostrar nästa generation.

 2. Organisera dig

  Samhällsförändring går snabbare om vi är många som drar åt samma håll. Börja arbeta, bli volontär eller månadsgivare på kvinnorättsorganisationer som Kvinna till Kvinna. Ditt bidrag gör skillnad för flickor och kvinnor världen över.

 3. Engagera dig

  Använd din röst och ställ krav på makthavare. Kräv att politiker, föreningar, arbetsgivare och skolor vidtar åtgärder för att främja jämställdhet och motverka mäns våld mot kvinnor.

 4. Försvara dig

  För mig är mitt Instagramkonto @assholesonline en form av självförsvar. Att med humor bemöta hat, hot, sexuella trakasserier och misskreditering. Jag tycker det är viktigt att alla får hitta sitt sätt att försvara sig på. Om du vill ignorera, polisanmäla, skrika, göra motstånd, gråta, gå i terapi, skriva, göra konst, berätta för hela världen, inte berätta för någon – det är upp till dig. Gör vad fan du vill. Du kan hitta ett sätt som passar dig. Ett sätt som hjälper just dig att läka.

 5. Tysta ditt tålamod

  Elda under din vrede. Släck inte den glöd inom dig som brinner för att göra skillnad. Du vet att det här är fel, du känner det i hela din kropp. Ja, det är ett mörker, men slaget är inte förlorat. Så länge flickor och kvinnor far illa någonstans i världen finns det anledning att fortsätta slåss. Jag kommer fortsätta. Och jag vill att du är med mig. Öva på att kanalisera din förtvivlan, ilska och desperation till kraft, mod och obeveklighet. Det kommer ofta vara tungt att kämpa för kvinnors rättigheter så därför måste vi öva oss på att vila, istället för att tvingas sluta.

Ge aldrig upp

Jag vill inte slåss. Det har jag aldrig velat. Mycket hellre hade jag levt i en lugnare och tryggare tillvaro för mig och mina nära. Men jag vill att flickor och kvinnor ska vara fredade och då ser jag inget annat val än att organisera sig. Tillsammans med alla män, kvinnor och icke-binära som också vill se en annan värld kommer jag kämpa för ökad jämställdhet så länge som det krävs.

Aldrig är tiden vi ger upp.

 

Linnéa Claeson 

Stoppa mäns våld mot kvinnor.

Som månadsgivare bidrar du långsiktigt till arbetet för kvinnors rättigheter och för att stoppa mäns våld mot kvinnor på några av världens tuffaste platser.

Ditt stöd behövs nu!

Bli månadsgivare i dag!