Swisha en gåva till 90 18 003 Swish

”Kvinnors rättigheter kan inte tas för givet”

Det började som en aktivitet på internationella kvinnodagen, i dag är det ett nära och långsiktigt samarbete med Kvinna till Kvinna. Mia Seipel, grundare av klädmärket Boob Design, berättar om deras engagemang för hållbarhet och kvinnors rättigheter.

Mia Seipel grundade klädföretaget Boob Design år 2000. Foto: Boob Design.
Mia Seipel grundade klädföretaget Boob Design år 2000. Foto: Boob Design.

Varför valde ni att börja stödja Kvinna till Kvinna?

– Jag hörde talas om er för ganska länge sedan och har haft er i åtanke sedan dess. Vi har stöttat Kvinna till Kvinna ett par år i rad på internationella kvinnodagen. Vi gjorde en aktivitet där våra följare, kunder och prenumeranter har fått rösta på tre organisationer som på ett eller annat sätt stöttar kvinnor. Kvinna till Kvinna är en av de organisationer som vi har haft med flera gånger.

Finns det någon del av vårt arbete som ligger er extra varmt om hjärtat?

– Det viktiga för oss var just bredden av det ni arbetar med och hur ni anpassar det på olika marknader. Att lyfta fram det generella budskapet att kvinnors rättigheter verkligen inte kan tas för givet. Att ta del av hur ert arbete bedrivs och hur otroligt olika det ser ut för kvinnor världen över var en sorglig ögonöppnare.

Hur kan företag engagera sig för jämställdhet och kvinnors rättigheter?

– Om man ska börja någonstans, så tycker jag alltid att det är bra att börja där man står. Att ge alla plats, att vara öppen för mångfald och se vinningen i det. Jag tror även på att ha det med på agendan, precis som allting annat som är viktigt. Att få in det i alla strategidokument.

Finns det någon koppling mellan hållbarhet och kvinnors rättigheter?

– Absolut! Textilbranschen är i allra högsta grad knuten till kvinnor då en stor andel av de som jobbar i fabrikerna är just kvinnor. Vår produktion är främst i Portugal, Grekland, Italien och Turkiet där arbetsvillkor, minimilön och rätten att organisera sig är lagstadgade. Vi jobbar nära och långsiktigt med fabriker som har samma inställning som oss kring sociala rättigheter och miljö.

 

Vill ditt företag också bli en företagspartner till Kvinna till Kvinna och vara en viktig del i arbetet för kvinnors rättigheter? Läs mer om att bli företagspartner »

Vill du läsa mer?
Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Håll dig uppdaterad om vårt arbete, kvinnors rättigheter i världen, lediga jobb och mycket mer.

Jag samtycker till att mina uppgifter behandlas och lagras i enlighet med GDPR. Läs mer om vår hantering av personuppgifter