Swisha en gåva till 90 18 003 Swish

Kvinnor på flykt stöttar varandra

Leila från Syrien har gått igenom det mesta. Hon giftes bort som barn, har genomlidit krig och flykt, och varit psykiskt utmattad. Men, med stöd från Kvinna till Kvinnas samarbetsorganisation Kafa har hon fått tillbaka livsglädjen. Nu stöttar hon kvinnor i samma situation.

Hind utbildar kvinnor som flytt från Syrien till Libanon om deras rättigheter och möjligheter. Foto: Christopher Herwig
Hind utbildar kvinnor som flytt från Syrien till Libanon om deras rättigheter och möjligheter. Foto: Christopher Herwig

I ett flervåningshus i Bekaa-dalen i östra Libanon ligger Kafas kvinnocenter, och det sjuder av aktivitet. Här kan kvinnor, oavsett bakgrund, få psykologiskt stöd och utbildning. En av dem som sökt hjälp är 39-åriga Leila* från Syrien. Hon flydde till Libanon för tre år sedan när bomber föll över hennes hemstad.

– Jag förlorade min man i Syrien, och flydde hit på egen hand med våra barn. Flykten gjorde mig helt utmattad, och jag var redan traumatiserad av kriget, berättar hon.

Leila har fem barn, tre döttrar och två söner. Två av döttrarna har även de fått stöd på Kafas center.

– När vi först kom hit till Libanon så kissade den yngsta ofta på sig om nätterna, men det har hon slutat med nu. Barnen mår mycket bättre tack vare de insatser som Kafa gör för barn i deras situation, säger Leila.

Kvinnor på flykt leder samtal

Leila hyr ett hus till sig och barnen, och hon måste hitta sätt att försörja familjen, vilket är svårt som kvinna och flykting. En period jobbade hon som hembiträde, men utsattes för trakasserier av mannen och sonen i familjen. Situationen blev ohållbar och Leila slutade.

– Det första året i Libanon fick jag hjälp med mat av FN. Men det stödet får vi inte längre, berättar hon.

Leila har nu möjlighet till en inkomst eftersom hon ingår i ett av Kafas projekt som vänder sig till kvinnor på flykt. Hind, projektets koordinator, berättar att ett trettiotal kvinnor ingår i satsningen.

– Projektet handlar framför allt om att förebygga våld genom att informera om våld och barnäktenskap – två problem som ökar i samband med fattigdom, konflikt och flykt, säger Hind.

Ökad kunskap om våld

Genom projektet räknar Kafa med att nå cirka 3000 kvinnor.

– Jag kommer att prata om vilka möjligheter som finns till utbildning och arbete, samt lyfta ämnen som barnäktenskap, våld mot kvinnor och hälsa. Och andra ämnen som kvinnorna vill tala om, säger Leila som kommer informera på olika platser i Bekaa-dalen.

Leila berättar att våld mot kvinnor är ett utbrett problem i såväl Syrien som Libanon.

– På Kafa har jag lärt mig att våld även kan vara psykologiskt, att ord kan skada precis som slag.  Därför är jag numera väldigt noga med hur jag pratar med mina barn, jag väljer mina ord noga.

Utbildning före äktenskap

Kafas arbete mot barnäktenskap berör Leila djupt.

– Jag gifte mig som 17-åring och fick barn tidigt. Det är ett öde som jag inte önskar mina döttrar. Först tycker jag att de ska skaffa sig en utbildning.

Leila försöker ta del av alla aktiviteter som Kafa erbjuder, och särskilt förtjust är hon i yoga-klasserna.

– Jag känner mig trygg på centret, och har lärt mig så oerhört mycket här. Det är jag tacksam för, säger hon.

*Leila heter egentligen något annat.

Ida Svedlund

Leila hjälper kvinnor på flykt i Bekaa-dalen. Foto: Christopher Herwig
Leila hjälper kvinnor på flykt i Bekaa-dalen. Foto: Christopher Herwig

• Kafa arbetar med att ge stöd till kvinnor som utsätts för våld genom sina stödcenter i Beirut och Bekka. De driver också ett skyddsboende för misshandlade kvinnor.

• Kafa arbetar med att öka den allmänna kunskapen och tillgången till information om våld mot kvinnor, prostitution och trafficking.

Din gåva är viktig!

Fler artiklar