Swisha en gåva till 90 18 003 Swish

Kvinna till Kvinna och kända svenskar tillsammans i kampanj för kvinnor på flykt

Kvinna till Kvinna tar hjälp av flera kända svenska ansikten för att sprida kunskap om den svåra situationen för kvinnor på flykt. Jakob Eklund, Katarina Ewerlöf och Alexandra Pascalidou är några som väljer att kliva fram och bli Femdefenders i kampanjen för att stödja utsatta kvinnor.

"En systerlig självklarhet att utifrån min position försvara och stötta mina medsystrar oavsett var i världen de befinner sig", säger Fanna Ndow Norrby. Foto: Jalle Torbjörnsson, Anna Huerta, Christopher Herwig, Karin Råghall

– En Femdefender är någon som står upp för kvinnors mänskliga rättigheter. Det kan vara här i Sverige liksom i krig eller på flykt. I vår kampanj vill vi uppmärksamma de hemska förhållanden som många kvinnor på flykt lever under. Samtidigt visar vi att förändring är möjlig. Alla kan vara Femdefenders, säger Lena Ag, generalsekreterare på Kvinna till Kvinna.

Kvinnor flyr ofta ensamma eller tillsammans med sina barn. De har sämre resurser än män och utsätts ofta för övergrepp och sexuellt våld. Stöd, vård och rehabilitering finns knappt att tillgå och rädsla för övergrepp gör att många flickor i flyktingläger inte vågar gå till skolan. Fortfarande finns mycket aningslöshet och okunskap i mötet med människor på flykt, där kvinnor sällan tillfrågas om sina behov och där förnödenheter slentrianmässigt delas ut till männen.

”Dags att se kvinnors utsatthet”

– Jag är en Femdefender eftersom det handlar om internationellt systerskap, säger konstnären och programledaren Kakan Hermansson som är en av kampanjens ambassadörer. Skådespelaren Jakob Eklund menar att det är nödvändigt att bli en Femdefender eftersom han genom att stötta kvinnor stöttar hela nationer.

Tillsammans med artisten Peter Jöback liksom journalisten Alexandra Pascalidou är han ytterligare tre av de ansikten som ingår i den digitala kampanjen som pågår fram till jul.

– Att bli en Femdefender är ett perfekt tillfälle att uppmana mina följare att se till kvinnors utsatthet utanför Sveriges gränser, säger Fanna Ndow Norrby som har det uppmärksammade Instagramkontot @Svartkvinna

Kvinna till Kvinna samarbetar med fler än 100 kvinnoorganisationer i krig och konfliktdrabbade områden. Många av dem kämpar för att förbättra kvinnors rättigheter på flykt och öka deras möjligheter att påverka sin situation. Kvinna till Kvinna hoppas att kampanjen ska bidra till ökat stöd och engagemang för kvinnor på flykt och för de kvinnorättsförsvarare som riskerar sina liv för att hjälpa andra.

– I en tid som lider av värdekollaps känns det som ett privilegium att kunna sprida ett budskap som handlar om de goda krafterna, därför blir jag en Femdefender, säger skådespelaren Katarina Ewerlöf.

I samband med kampanjen drar Kvinna till Kvinna igång bytet av grafiskt utseende. Förändringen rullar ut i sin helhet under 2017.