Swisha en gåva till 90 18 003 Swish

”Jag vill berätta om våldet mot kvinnor”

Årets gåvokort inför Mors dag är skapat av konstnären Melsene Laux, som länge har engagerat sig för kvinnors rättigheter.

"Jag vill berätta om våldet mot kvinnor, och hjälpa till att uppmärksamma kvinnornas öde", säger konstnären Melsene Laux om året gåvokort inför Mors dag. Foto: Privat

Kortets motiv föreställer de två indiska flickorna Murti och Pushpa. De våldtogs, misshandlades och mördades 2014. När Melsene fick höra om mordet blev hon förfärad.

– Jag kunde inte annat än att göra något för dem. Men jag ville inte ge plats åt det hemska, utan tänkte på deras kärlek till varandra och att de i döden skulle kunna omfamna varandra och finna fred. Dock ser man vid trädens rötter sprättade frukter som skulle kunna symbolisera deras sår. Och antydningen av gestalter och ögonen som bevittnar händelsen.

Tavlan visades på Galleri Garvaregården i Långasjö augusti 2014 och under hela hösten 2015 på Smålands Museum i Växjö.

– Jag vill gärna att bilden med flickorna kommer ut till fler människor och jag vill berätta om våldet mot kvinnor och hjälpa till att uppmärksamma kvinnornas öde. Jag kände att jag i alla fall ville bidra med motivet av tavlan till Kvinna till Kvinnas arbete, säger Melsene.