Swisha en gåva till 90 18 003 Swish

Hon fortsatte köra tills hon blev medvetslös

Prospère Bahati i DR Kongo har fått utstå allt från diskriminering till att bli skjuten. Trots det vill hon inget hellre än att fortsätta vara chaufför och mekaniker.

Prospère Bahati arbetar som chaufför åt Kvinna till Kvinna i Bukavu. Foto: Kvinna till Kvinna/Lola Ramón Bruquetas
Prospère Bahati arbetar som chaufför åt Kvinna till Kvinna i Bukavu. Foto: Kvinna till Kvinna/Lola Ramón Bruquetas

När Prospère Bahati var liten brukade hon hälsa på sin farbror som arbetade som mekaniker. Hon var där varje ledig stund hon hade och hennes intresse för bilar växte. Prospère trodde inte att en kvinna kunde bli mekaniker tills hon såg en kvinna köra bil i Goma. Då bestämde hon sig för att hon ville bli mekaniker.

Inget stöd från familjen

Till en början tvingade Prospères föräldrar henne att studera andra ämnen än de kopplade till bilmekanikeryrket, men hon misslyckades med studierna flera gånger. Efter många år accepterade till slut föräldrarna att Prospère gick en kort bilmekanikerkurs. Hon fick så bra resultat att de lät henne ta en längre kurs. Det ledde senare till att hon skickades till Nairobi i Kenya för att gå mer avancerade kurser.

Åren i Nairobi var väldigt tuffa på grund av könsdiskriminering som både hennes kurskamrater och kollegor utsatte henne för. Hon gick ut med väldigt bra betyg och hittade ett jobb i Demokratiska Republiken Kongo som chaufför. Där blev hon åter igen utsatt för könsdiskriminering, men lät inte det stoppa henne.

Beskjuten på jobbet

Tidigare arbetade Prospère som chaufför åt en annan organisation i DR Kongo. En dag blev de attackerade av en beväpnad grupp som låg i bakhåll och Prospère blev träffad åtta gånger. Trots det fortsatte hon att köra tills hon blev medvetslös. En av kulorna gick rakt genom huvudet och en annan träffade henne i bröstet och gick ut genom armen. Hon låg i koma i åtta månader. Under sin återhämtning kämpade hon för att bli återställd så att hon kunde fortsätta arbeta som chaufför och mekaniker.

Det har varit svårt för Prospère att hitta jobb eftersom få vill anställa en kvinna som chaufför, men i dag arbetar hon som chaufför åt Kvinna till Kvinna. Många organisationer i högriskländer har chaufförer av olika anledningar. Kvinna till Kvinna har en chaufför ifall man till exempel behöver köra ifrån en farlig situation eller köra på väldigt dåliga vägar utanför städerna. Dessutom har inte all personal i DR Kongo körkort.

 

Kvinna till Kvinna har arbetat i DR Kongo sedan 2009.