Se fler val

Femdefenders!
Vi hyllar kvinnorättsförsvarare – de som vågar stå upp för alla kvinnors mänskliga rättigheter. Foto: Kvinna till Kvinna

Femdefenders – världens modigaste!

Kvinnor världen över möter hot, våld och trakasserier – just för att dom är kvinnor. Trots det står modiga kvinnorättsförsvarare upp för kvinnors rättigheter! Vi kallar dem #femdefenders – världens modigaste kvinnor.

I fjolårets Femdefenders-kampanj uppmärksammade vi särskilt de unga kvinnorättsförsvararna. På många platser förväntas nämligen unga kvinnor vara duktiga hemmafruar som lyder sina män. Många har inte rätt till utbildning och de får inte bestämma över sin egen kropp.

Genom Kvinna till Kvinnas utbildning Young Women´s Peace Academy har vi mött inspirerande #femdefenders som kämpar emot sådana förväntningar och spränger gränser. De kommer från Armenien, Azerbajdzjan, Bosnien-Hercegovina, Kosovo, Serbien och Sverige.

Deras mål är att skapa en fredlig och jämställd värld där alla oavsett kön får välja sin egen framtid! Tillsammans kan #femdefenders förändra världen.

Det här kan du göra! 

  • Sms:a FEMDEFENDERS till 72980 så ger du 50 kronor till Kvinna till Kvinnas arbete med att stärka kvinnorättsförsvarare i krig och konfliktdrabbade områden.
  • Bli månadsgivare och hjälp oss att ge kvinnorättsförsvarare i konfliktområden ett långsiktigt stöd.

 

#Femdefenders – Unga kvinnor som spränger gränser

I

I samband med Femdefenders-kampanjen släppte vi såklart en ny rapport. 128 unga kvinnor har svarat på Kvinna till Kvinnas enkät om sina möjligheter att påverka, vilket motstånd de möter och från vem, och var de hittar kraft och mod att fortsätta. I studien får du också träffa några av dem i personliga intervjuer.

Klicka här så kan du läsa rapporten!

 

Manifestet – Young Women´s Peace Charter

Young Women´s Peace Charter

De unga #femdefenders som du möter i rapporten har tillsammans tagit fram ett Manifest som ska skapa förståelse för de hinder och utmaningar som unga kvinnor möter, såväl i konfliktdrabbade områden som i alla samhällen.

Klicka här så kan du läsa manifestet!

 

 

Möt modiga #femdefenders:

 

”Min bror hotade att döda mig”  

Leyla MurshudovaLeyla Murshudova från Azerbajdzjan förbjöds av sin familj att arbeta.
Hon trotsade hoten från familjen och samhället och valde att gå sin egen väg.
Idag engagerar hon sig för kvinnors rättigheter.

 

 

 

Maria Stancovic ”Det är alltid män som hotar mig

Marija Stankovic kämpar för att kvinnor i Serbien ska ha samma rättigheter som männen. Trots samhällets förväntningar på hur hon ska bete sig som ung kvinna, väljer hon att slåss mot orättvisorna.

 

 

 ”Jag har svårt att vara tyst och still” 

Kakan

Den viktigaste feministiska frågan för konstnären och programledaren Kakan Hermansson är mäns våld mot kvinnor och att få stopp på prostitution. Hon vill också skärpa lagar mot våldtäkter, pedofili, incest och förändra sättet man förhör kvinnor på i rätten.

 

 

 

 

 

Sadete Citaku”Jag är rädd när jag väntar på bussen”

Sadete Citaku från Kosovo drömmer om en värld där allt våld mot kvinnor har upphört. Hon vill att alla kvinnor ska vara fria att välja sin egen framtid. När hon är klar med studierna ska hon starta en människorättsorganisation.

 

 

Nour El Refai”Det står feminist i pannan på mig”

Komikern och skådespelaren Nour El Refai låter feminismen genomsyra allt hon gör. Hon längtar efter en feminism som är enad, men som tar tillvara allas erfarenheter.

 

 

”Jag blir stoppad varje gång” Banaz Mohammad Razan

Banaz Mohammad Amin är en av få kvinnor i Irak som arbetar som taxichaufför. Hon hjälper en av Kvinna till Kvinnas samarbetsorganisationer att köra yazidiska kvinnor från flyktingläger när de behöver sjukvård.

Senast uppdaterad: 2016-10-17