Stå upp för kvinnors rättigheter varje dag
Bli månadsgivare »
Ge en SMS-gåva

Ungdomar tar sikte på fred

Konflikten kring regionen Nagorno-Karabach har pågått länge. Många av ungdomarna i gränsbyarna mellan Armenien och Azerbajdzjan har aldrig upplevt fred men är öppna för försoning, och kämpar för freden tillsammans med Kvinna till Kvinnas samarbetsorganisationer.

Gulnara Shahinian från vår armeniska samarbetsorganisation Democracy Today ser hur ungdomarna som deltar i fredsträningarna växer i självförtroende. Foto: Kvinna till Kvinna/Olga Beletski
Gulnara Shahinian från vår armeniska samarbetsorganisation Democracy Today ser hur ungdomarna som deltar i fredsträningarna växer i självförtroende. Foto: Kvinna till Kvinna/Olga Beletski

Minnena av en fredlig samvaro mellan grannländerna Armenien och Azerbajdzjan har bleknat för de nya generationerna, och politikerna spär gärna på misstro och hatpropaganda för att gynna sina egna syften.

Samtidigt kämpar Kvinna till Kvinnas samarbetsorganisationer för freden. På den armeniska sidan arbetar Democracy Today i tio gränssamhällen.

– Vi arbetar i tio samhällen nära gränsen mellan Armenien och Azerbajdzjan. Det är platser där få andra organisationer arbetar. Där kriget alltid är nära och där barn är rädda att gå till skolan, säger Gulnara Shahinian, organisationens grundare.

De är med och skapar förändring

Democracy Today har sett hur ungdomar är viktiga aktörer för förändring. Och hur det krävs att både arbeta inom länderna och med fredsbyggande projekt över gränserna. Det har visat sig vara ett effektivt verktyg mot krigspropaganda.

– De ungdomar som lever nära krigsgränsen är nästan mer öppna för fred och försoning, för de ser sina grannar tvärsöver gränsen. Vi har organiserat möten för ungdomar från de olika länderna i Tbilisi, Georgien, där vi också startat ett fredscenter och det har visat sig mycket effektivt.

Samarbete med konstskola

Democracy Today ser till att ungdomarna får kunskap om jämställdhet, antirasism och fredsbyggande. De arrangerar möten med nationella och internationella aktörer för att ungdomarna ska kunna ge sin syn på situationen.

– Nyligen ordnade vi ett samarbete mellan ungdomar och elever från en konstskola i ett projekt vi kallade Speaking walls. Tillsammans skrev de poesi och skapade målningar på husväggar. Det brukar vara deppigt i många byar nära gränsen. Men nu kan barnen gå förbi de färgglada husväggarna på vägen till skolan, säger Gulnara.

”Ingen machostämning”

Även om Democracy Todays projekt innefattar flest kvinnor så är även många unga män med.

– Det är ingen machostämning. De män som är med på utbildningar om jämställdhet tar upp frågor som att kvinnors deltagande i politiken bör öka och om kvinnors säkerhet. De ser den stora bilden av vad fred innebär, säger Gulnara som verkligen ser resultat av organisationens arbete.

Gulnara är glad och tacksam över Democracy Today´s arbete. På varje möte har hon kunnat se hur deltagarna fåt mer självförtroende i sitt fredsarbete.

– En flicka som tidigare tänkt lämna landet har nu bestämt sig för att stanna och bygga fred istället. Det var viktigt för oss att höra. Den här unga kvinnan vill ta ansvar för en ny framtid, säger Gulnara.

Olga Beletski

Din gåva är viktig!

Gå vidare »