Swisha en gåva till 90 18 003 Swish

Tillsammans är vi förändringen!

Kvinna till Kvinna har arbetat för kvinnors rättigheter och mot våld och övergrepp i 25 år. Mycket har hänt under åren. Men vi är långt ifrån klara! Så länge kvinnor inte kan känna sig säkra i sina egna hem, på sina arbetsplatser eller på gatan – kommer vi att fortsätta arbeta för kvinnors rättigheter världen över!

Din gåva kan vara en annan kvinnas räddning från våld. Swisha 25 kr till 90 18 003 – så är du med och skapar förändring.

På den här sidan kan du följa vårt arbete, och se en del av allt som hänt de senaste 25 åren. Följ med längre ner på sidan!

Kvinna till Kvinna 1993–2018:

Uppropet som startade en kvinnorätts­organisation

”Det pågår ett folkmord mitt i Europa. Maktlösa har vi stått vid sidan av. Nu måste allt göras för att få ett stopp på kriget. Vi vill bidra genom en aktion kallad Kvinna till Kvinna.”

Så stod det i en debattartikel i Dagens Nyheter 1993, när en grupp kvinnor samlades i ett upprop för att protestera mot de avskyvärda och systematiska våldtäkter som kvinnor utsattes för under krigen på Balkan på 90-talet. Uppropet fick ett enormt gensvar! Detta blev också startskottet för Kvinna till Kvinna.

Över hela Sverige engagerade sig tiotusentals kvinnor. Varje fredag hölls möten för att samla in pengar på Norrmalms torg i Stockholm. I september hade hela en miljon kronor samlats in, och vi kunde göra vår första resa till Bosnien och Kroatien.

Här kan du läsa mer om hur allting började »

På bilden: Margareta Winberg tillsammans med kvinnliga politiker i Stockholm 1993.

20 000 paket med tamponger, underkläder och hygienprodukter

Året var 1994. Genom insamlingskampanjen ”Skicka ett kvinnopaket” slöt svenska folket upp och bidrog till 20 000 paket med bristvaror som bindor, tamponger, underkläder och hygienprodukter som skickades till kvinnliga internflyktingar i Bosnien.

Paketen gick till staden Tuzla i Bosnien som hade många internflyktingar och där befolkningen höll igång skolor, sjukhus med mera utan att få något stöd. Kampanjen var ett samarbete mellan Kvinna till Kvinna och Arbetarkonvojen.

Anna var en av de som var med och packade kvinnopaket 1994, läs en hel intervju med henne här »

Idag skickar vi inte längre några paket, men du kan fortfarande vara med och stå upp mot våld och övergrepp tillsammans med oss. Swisha 25 kr till 90 18 003 – så är du med och skapar förändring!

En rullande kvinnoklinik i Bosnien-Hercegovina

1996 var året då vår mobila kvinnoklinik började rulla i Bosnien-Hercegovina. Kliniken erbjöd preventivmedel och hälsovård men blev även en fredad mötesplats där kvinnor kunde samlas. 

Två år senare 1998 tog den mobila sjukvårdskliniken bemannad av gynekologer och barnläkare emot 7 000 kvinnor och 5 000 barn.

Vid den här tiden handlade vårt arbete på Balkan om att ge stöd till den kvinnliga befolkningen som var hårt drabbad av massvåldtäkter och andra övergrepp. Vi finns kvar på Balkan än i dag – nu med fokus på att föra fram kvinnor i politiken och bekämpa ekonomisk ojämlikhet och strukturellt våld mot kvinnor.

Världens första genusanalys av ett fredsavtal

Mycket av vårt arbete handlar om att påverka beslutsfattare och makthavare. År 2000 presenterade vi rapporten ”Engendering the Peace Process”, där konsekvenserna för avsaknaden av ett genusperspektiv framfördes. Otroligt nog var det här första gången någonsin som det gjordes en genusanalys av ett fredsavtal!

Samma år antogs FN:s resolution 1325 om kvinnor, fred och säkerhet. Resolutionen är den första i sitt slag att ta upp kvinnors villkor i krig och betydelse för fred. Vår rapport ”Engendering the Peace Process” var ett av underlagen till resolutionen.

Här kan du läsa mer om kvinnor, fred och säkerhet »

Foto: Christopher Herwig för Kvinna till Kvinna

Vi tar emot det alternativa Nobelpriset!

År 2002 var vi på Kvinna till Kvinna stolta mottagare av det prestigefyllda The Right Livelihood Award, även kallat ”det alternativa nobelpriset”.

En fantastisk och mycket välkommen bekräftelse på att vårt arbete erkänns, och att kvinnors deltagande i fredsbyggande är en förutsättning för fred.

Samma år fortsatte vår kvinnorättsorganisation att växa, och vi öppnade kontor i Georgiens huvudstad Tbilisi och i Tirana i Albanien.

På bilden: Anna Lidén (medgrundare till Kvinna till Kvinna) och Kerstin Grebäck (fd generalsekreterare) tar emot The Right Livelihood Award för Kvinna till Kvinna.

10 år för kvinnors rättigheter!

År 2003 hade Kvinna till Kvinna funnits i 10 år!

Vi hade då 25 anställda och samarbetade med ungefär 70 olika kvinnorättsorganisationer på Balkan, i Mellanöstern och Kaukasus.

Här kan du läsa mer om kvinnors rättigheter globalt »

På bilden: Stor jubileumskonferens i Dubrovnik, Kroatien 2003.

Vi öppnar kontor i Jordanien!

År 2004 öppnade vi kontor i Jordaniens huvudstad Amman, och året därpå började vi arbeta i Libanon och Irak.

Nu fick vi större möjligheter att nå kvinnor på flykt från krig i Jordaniens grannländer och stötta dem på plats. I dag är kontoret i Amman vårt näst största.

Läs mer här om vad vi gör för kvinnor på flykt »

2004 började vi dessutom arbeta i Armenien.

Vi granskar Carl Bildt

2008 granskade vi den dåvarande utrikesministern Carl Bildt och upptäckte att inte ett enda av hans 276 pressmeddelanden om fred berörde kvinnor, och att han aldrig träffat kvinnoorganisationer under sina många resor till konfliktregioner.

Hans blogg och offentliga tal saknade fokus på kvinnors rättigheter och kvinnors roll för fred. Resultatet av granskningen var förbluffande: Sveriges utrikesminister hade en ofullständig bild av verkligheten.

2008 var också året då vår utställning ”Pushing the limits”, om unga kvinnor i konfliktområden startade på Världskulturmuseet i Göteborg.

Volontärgrupperna drar igång!

År 2010 startade vi vår volontärverksamhet, som än idag är en viktig del av Kvinna till Kvinna.

Idag finns våra volontärgrupper i Stockholm, Göteborg, Malmö/Lund, Umeå, Uppsala och Linköping. Tillsammans hjälper de oss att nå ut till tusentals personer runt om i Sverige, genom att dela med sig av information om vårt arbete och samla in pengar till stöd för kvinnor i konfliktdrabbade områden. Volontärerna skapar också mötesplatser för alla som har ett engagemang kring kvinnors rättigheter.

Här kan du läsa mer om vad det innebär att vara volontär för Kvinna till Kvinna »

2010 var också året då vi blev förmånstagare till Svenska Postkodlotteriet.

Leymah Gbowee får Nobels fredspris

2011 var året då Nobels fredspris delades ut till en av våra stora inspirationskällor, Leymah Gbowee från en av våra partnerorganisationer i Liberia.

Visste du att hon lyckades förena Liberias kvinnor till att sätta stopp för det brutala inbördeskriget som pågick 1999-2003? I vita t-shirts demonstrerade kvinnorna dagligen i huvudstaden Monrovia. När fredssamtalen väl var ett faktum sittstrejkade de utanför portarna med budskapet att de tänkte stanna tills männen därinne var överens om fred. Kvinnorörelsens kraft ledde även fram till valet av Afrikas första folkvalda kvinnliga president Ellen Johnson Sirleaf.

På bilden: Nobels fredspris gick förutom till Leymah Gbowee (till höger) även till just Ellen Johnson Sirleaf (i mitten) och Tawakul Karman från Jemen (till vänster).

20 år för kvinnors rättigheter!

År 2013 hade Kvinna till Kvinna funnits i 20 år! Vi arbetade då i över 15 länder i Afrika, Mellanöstern, Södra Kaukasien och på Västra Balkan, och samarbetade med över 100 lokala kvinnorättsorganisationer runt om i världen. 

Det här var också året då vår dokumentärfilm ”Six days” hade premiär. Filmen är en hyllning till alla de tusentals kvinnorättsförsvarare som vi har gett stöd till. Filmen visades bland annat på filmfestivaler, i Europaparlamentet – och av EU-delegationer på så vitt skilda platser som Nepal och El Salvador.

Vi ger fortfarande vårt stöd till modiga kvinnorättsförsvarare! Du kan vara med och stå upp för kvinnors rättigheter tillsammans med oss. Swisha 25 kr till 90 18 003.

Storvinst direkt till arbetet för kvinnors rättigheter

2014 kammade vi hem en miljon kronor i Postkodmiljonären, tillsammans med vår ambassadör Alexandra Pascalidou och vår dåvarande generalsekreterare Lena Ag. Pengarna gick förstås direkt till arbetet för kvinnors rättigheter.

Samma år härjades Västafrika av ett stort ebolautbrott, och vi var en av få internationella organisationer som valde att stanna kvar i Liberia som var ett av de länder som drabbades hårdast. I två års tid kämpade Liberia stenhårt mot epidemin, och när den var över konstaterades att 75% av de som dog var kvinnor. Det var kvinnor som vårdade sjuka i hemmet och de flesta som jobbade i vården var kvinnor. Tusentals kvinnor dog på grund av exponeringen – och för att de inte kunde läsa och ta till sig viktig information om smittan.

Än i dag fortsätter vårt arbete för att förebygga nya utbrott och ge stöd till de som drabbats av smittan.

Två stora segrar!

2015 hände något banbrytande i Jordanien när en kvinna för första gången fick skadestånd efter att ha utsatts för våld i hemmet.

Bakom segern låg många år av hårt arbete av Eva Abu Halaweh från vår partnerorganisation Mizan som ger rättshjälp till våldsutsatta kvinnor. Kvinnans föräldrar dömdes att betala skadestånd för att ha misshandlat sin dotter under hela hennes uppväxt och fallet fick stor uppmärksamhet i media – och bland allmänheten där våld mot kvinnor började ifrågasättas.

En annan stor seger 2015 var att Liberia antog en lag mot våld i hemmet och kriminaliserade våldtäkt inom äktenskapet.

På bilden: Eva Abu Halaweh, från vår jordanska partnerorganisation Mizan.

Vi fortsätter att växa!

Under 2017 fortsatte vi att växa, både i antal och storlek. Vi drog igång vårt arbete för kvinnors rättigheter på plats i Rwanda och öppnade ett kontor i Tunisien.

Dessutom kunde vi med stolthet berätta att både Linnéa Claesson och Fanna Ndow Norrby anslöt sig som våra nya goodwillambassadörer. Tillsammans har vi teamat ihop oss med dem och Alexandra Pascalidou för att bekämpa våld och övergrepp och sätta ljuset på kvinnors rättigheter.

Samma år gav vårt och våra partnerorganisationers hårda arbete för att påverka lagstiftningen i Jordanien tydliga resultat. Äntligen skrotades lagen som gav våldtäktsmän möjlighet att slippa straff om de gifter sig med offret.

Vi kräver ett stopp på våldet!

Nu har 25 år gått sedan Kvinna till Kvinna bildades, och vi samlades i ett upprop för att protestera mot de avskyvärda våldtäkter som kvinnor på Balkan utsattes för.

Mycket har hänt sedan dess. Men vi är långt ifrån klara med arbetet för att få ett slut på sexuellt våld i krig. Därför samlades vi igen till ett nytt upprop, den 18 april 2018. Tillsammans med 26 framstående kvinnor kräver vi ett stopp på våldet!

Läs uppropet här »

Din gåva kan vara en annan kvinnas räddning.

Genom att stödja Kvinna till Kvinnas arbete är du med och bidrar till att kvinnor i över 20 länder får en tryggare framtid. Du gör det möjligt för oss att förebygga våld mot kvinnor och se till att kvinnor som utsatts för våld får hjälp.

Ge en gåva här

Dina pengar når fram!

Etiskt och effektivt.

Vår verksamhet finansieras av företag, organisationer och privatpersoner, bland annat får vi stöd från Sida, Radiohjälpen och Svenska PostkodLotteriet. Kvinna till Kvinnas verksamhet granskas av Svensk Insamlingskontroll. Vårt 90-konto garanterar att din gåva används effektivt och ansvarsfullt. 93 % av Kvinna till Kvinnas totala intäkter går direkt till verksamhetens ändamål. Kvinna till Kvinna är även medlem i Giva Sverige och följer deras etiska krav och koder.