Stå upp för kvinnors rättigheter varje dag
Bli månadsgivare »
Ge en SMS-gåva

Tillsammans skapar vi Systerskap

I projektet Systerskap får unga tjejer som är nya i Sverige träffar andra unga tjejer. Tillsammans utbyter vi erfarenheter, diskuterar och lär oss mer om viktiga samhällsfrågor och om kvinnors rättigheter. Allas unika erfarenheter är viktiga. Tillsammans skapar vi Systerskap!

Systerskap handlar också om att diskutera frågor som rör en själv, att göra gruppaktiviteter tillsammans och att träna språk. Som deltagare i Systerskap kan du dessutom söka stöd och pengar för att förverkliga ett eget projekt eller en idé som kan göra samhället bättre!

Vill du vara med i Systerskap?

Vi söker tjejer och personer som identifierar sig som tjejer. Du ska vara mellan 15-25 år och nyligen ha flyttat till Sverige eller bott här i några år. Du behöver inte ha någon särskild förkunskap och du behöver inte prata flytande svenska. Vi har för närvarande verksamhet i Stockholm, Göteborg, Malmö och Linköping.

Ansök så här:
Skicka ett mail med ditt namn, din ålder, bostadsort och mobilnummer till systerskap@kvinnatillkvinna.se

Vad gör vi i Systerskap?

Oavsett om du är blyg eller älskar att prata med nya människor är Systerskap något för dig. Här är några av de aktiviteter som vi gör tillsammans:   

  • Vi träffas i grupp varannan till var tredje vecka och lär oss mer om samhällsfrågor, kvinnors rättigheter, jämställdhet och mycket mer. Det är totalt fem träffar under en termin.
  • Vi lär oss att bryta normer, ta plats och peppa varandra.
  • Vi tränar det svenska språket.
  • Vi träffas och hittar på gemensamma aktiviteter tillsammans, till exempel utflykter, studiebesök och workshops.
  • Vi åker på en lägerhelg i Stockholm och träffar andra unga tjejer från hela Sverige.

Dessutom får du möjlighet att lära känna någon av Kvinna till Kvinnas volontärer lite bättre genom mentorskapsutbytet Syster till Syster. Du får också möjlighet att söka pengar till en idé eller ett projekt som du vill förverkliga!

Var finns Systerskap?

Systerskap kommer att drivas i Göteborg, Malmö, Linköping och Stockholm. Under gruppträffarna håller vi till i trevliga lokaler någonstans i din stad. Tanken är att det inte ska vara så långt för dig att ta dig till gruppträffarna. När du anmäler dig får du information om plats och datum för gruppträffarna i den stad där du bor.

Under 2018 kommer vi även att starta Systerskap i Uppsala och Umeå.

Efter att du varit med i Systerskap en termin kan du:

  • gå vår ledarskapsutbildning och bli ledare för nya grupper av unga tjejer som vill vara en del av Systerskap.
  • vara projektledare för den idé eller det projekt du sökt stöd för att förverkliga.
  • bli ett stöd till nya deltagare – det vill säga som Syster i mentorskapsutbytet Syster till Syster.
  • engagera dig som volontär för Kvinna till Kvinna. 

Vad förväntas av dig?

Du som vill delta i Systerskap ska kunna vara med på samtliga fem gruppträffar under terminen. Därefter är det upp till dig om du vill arrangera fler träffar eller andra aktiviteter tillsammans med din grupp. Det är upp till er grupp att skapa Systerskap tillsammans! 

Kostar det något?

Det är helt gratis att vara med i Systerskap. Kvinna till Kvinna står för kostnaderna till en lägerhelg i Stockholm (resa, boende och mat) samt för fika under gruppträffarna i din stad. Kvinna till Kvinna står även för kostnader för andra aktiviteter ni vill arrangera, som går i linje med vad Systerskap handlar om.

Kvinna till Kvinnas projekt Systerskap finansieras med medel från Allmänna Arvsfonden och genomförs i nära samarbete med Sensus studieförbund och andra lokala aktörer.

Har du frågor?

Kontakta Najla Ahmed om du har frågor om Systerskap eller volontärverksamheten.
E-post: volontar@kvinnatillkvinna.se
Telefon: 08-588 891 75 eller 070-676 60 08

Bli volontär för Kvinna till Kvinna

Brinner du för fred, jämställdhet och kvinnors rättigheter? Vill du vara med och förändra världen globalt och lokalt? Då kan du bli volontär för Kvinna till Kvinna.

Läs mer om att bli volontär »

Fler sätt att engagera sig