Stå upp för kvinnors rättigheter varje dag
Bli månadsgivare »
Ge en SMS-gåva

Hero heading

Privat: Projekt Systerskap lyfter fram nyanlända tjejer

Kvinna till Kvinna startar nu verksamhet i Sverige för nyanlända tjejer. Projektet Systerskap är ett ledarskapsprogram som sker i studiecirkelform och gör det möjligt för tjejer som nyligen kommit till Sverige att engagera sig och förverkliga egna projekt och idéer. Jämställdhet och kvinnors rättigheter kommer att vara centrala delar i träffarna. Först ut är Göteborg där Systerskap drar igång inom några veckor.

Najla Ahmed, Kvinna till Kvinnas projektledare för Systerskap
Najla Ahmed, Kvinna till Kvinnas projektledare för Systerskap

Kvinna till Kvinnas rutinerade volontärer har utbildats för att leda Systerskap och de har hela tiden stöd av Kvinna till Kvinna. Projektet kommer därför naturligt att bygga nya nätverk mellan etablerade svenskar och nyanlända personer. Genom Systerskap kommer tjejer att lära av varandra och stötta varandra.

– De nyanlända killarna syns och hörs men tjejerna är svårare att nå. Därför såg vi ett behov av en verksamhet för just nyanlända tjejer där de kan ta plats och får verktyg att växa. Deras röster och åsikter är viktiga, säger Najla Ahmed, projektledare för Systerskap.

Deltagarna i Systerskap får också chans att växa genom ett mentorsprogram. Tjejer utbyter kunskap och får en tätare kontakt genom Kvinna till Kvinnas mentorskapsutbyte “Syster till Syster”.

En annan viktig del av Systerskap är att ge stöd – ekonomiskt men också socialt – till unga nyanlända tjejer som vill driva egna projekt och aktiviteter som de anser vara viktiga men inte haft möjlighet att genomföra innan. Målet är att deras utåtriktade aktiviteter ska bidra till mer kunskap, engagemang och ökad jämställdhet.

Kvinna till Kvinnas projekt Systerskap sker i samarbete med Sensus studieförbund och andra lokala aktörer. Under hösten 2017 startar Systerskap i Göteborg, Malmö, Linköping och Stockholm, och under våren 2018 även i Uppsala och Umeå. Systerskap finansieras av Arvsfonden och pågår 2017 – 2020.

Lena Ag lämnar Kvinna till Kvinna för den nya Jämställdhetsmyndigheten

Läs mer

Fanna Ndow Norrby ny ambassadör för Kvinna till Kvinna

Läs mer