Fler val

Skänk din aktieutdelning

Regeringsrätten beslutade 2006 att aktieägare i Sverige kan skänka sin utdelning till en ideell organisation med allmännyttigt syfte utan att betala kapitalskatt. Det innebär att 100 kronor i utdelning, efter skatt, istället kan bli 143 kr i gåva till Kvinna till Kvinnas arbete för kvinnors rättigheter och  fred. 

För att du skall slippa betala skatt måste du avsäga dig rätten till utdelning före bolagsstämman. Kom ihåg att bankerna kan behöva tid för att administrera ditt ärende, så var gärna ute i god tid. På bolagens webbplatser står datum för stämma.

  • Om du har dina aktier på ett VP-konto ska du fylla i blanketten ”Anmälan om rättighetshavare/gåvomottagare för Vp-konto” och lämna till din bank. Ladda ner blanketten här
  • Om du har dina aktier i en aktiedepå ska du be din bank om hjälp.
  • Kvittot från pengaöverföringen sparar du och redovisar i deklarationen påföljande år för att du ska slippa betala skatt på den utdelningen.

Läs mer i ”Att skänka din aktieutdelning till ideella organisationer – Frågor och svar”. Ladda ner den här.

Om du inte kan ladda ned dokumenten som pdf-filer, kan vi posta dem till dig. Kontakta insamlingsansvarig via 08-588 89 100 eller via info@kvinnatillkvinna.se.

Aktiegåvan

Just nu drivs en kampanj av Sveriges frivilligorganisationer för att öka intresset bland Sveriges aktieägare att skattefritt bidra till den ideella sektorns organisationer genom kampanjen ”Aktiegåvan”. För att läsa mer om hur du kan skänka din aktieutdelning, klicka här.

Kom ihåg: En tusenlapp som skulle gett dig 700 kronor efter skatt, blir 1 000 kronor för Kvinna till Kvinna — som är skattebefriad. Din gåva får alltså omedelbart en ökad hjälpkraft med 43 procent!

Senast uppdaterad: 2012-11-28