Fler val

Kvinna till Kvinnas dåvarande kanslichef Anna Lidén och dåvarande generalsekreterare Kerstin Grebäck vid mottagandet av Right Livelihood Award.
Kvinna till Kvinnas dåvarande kanslichef Anna Lidén och dåvarande generalsekreterare Kerstin Grebäck vid mottagandet av Right Livelihood Award.

Right Livelihood Award

Kvinna till Kvinna var en av 2002 års mottagare av The Right Livelihood Award, även kallat Det alternativa Nobelpriset. Priset var en fantastiskt och mycket välkommen bekräftelse på att vårt arbete erkänns och att kvinnors deltagande i fredsbyggande är en förutsättning för fred.

The Right Livelihood Award delas årligen ut till personer och organisationer som arbetar för att hitta praktiska lösningar på världens mest akuta problem, som förtryck, väpnade konflikter och miljöförstöring.

Enligt juryns motivering fick Kvinna till Kvinna priset för ”sin anmärkningsvärda framgång i att läka såren efter etniskt hat och krig genom att hjälpa kvinnor, som ofta är de första offren, att bli centrala aktörer för försoning och fredsbyggande”.

The Right Livelihood Award delas ut den 9 december varje år, vid en högtidlig ceremoni i Sveriges Riksdag. 2002 års pris delades mellan Kvinna till Kvinna, ungdomscentret Jeunes Kamenge i Burundi, människorättsaktivisten Martin Almada från Paraguay och solcellsforskaren Martin Green, Australien. Prissumman var på två miljoner kronor.

Vad är the The Right Livelihood Award?

Right Livelihood-stiftelsen bildades av Jakob von Uexkull 1980 för att genom ett pris hedra insatser för en annorlunda och ljusare framtid. Sedan dess har fler är 70 personer och grupper från över 40 länder fått priset.

The Right Livelihood Award, som även kallas ”det alternativa Nobelpriset”, instiftades som en motreaktion mot dagens Nobelpris. Jakob von Uexkull ansåg att Nobelpriset ignorerar mycket av det arbete och den kunskap som är av avgörande betydelse för vår framtid, trots att Alfred Nobels syfte var att hedra insatser som ”gjort mänskligheten den största nyttan”.

Right Livelihood-stiftelsen är en allmängiltig stiftelse vars inkomster består av avkastning från den ursprungliga donationen från Jakob von Uexkull, med tillägg av gåvor från privatpersoner. Tidigare pristagare i urval: det israeliska fredsinitiativet Gush Shalom (2001), The Croatian Anti-War Campaign (1998), Astrid Lindgren (1994), fredsforskaren Johan Galtung (1987).

Senast uppdaterad: 2016-11-28