Se fler val

Kvinnorättsaktivisterna Anna Ishkhanian och Lara Aharonian
Anna Ishkhanian och Lara Aharonian jobbar för att stärka kvinnors rättigheter i Armenien. Foto: Kvinna till Kvinna/Julia Lapitskii

Kärleksbomba för kvinnors rättigheter

Kvinnorättsförsvarare gör enorma insatser men får sällan uppskattning. Ge en gåva till deras viktiga arbete i samband med Alla hjärtans dag! Sms:a KÄRLEK till 72 980 så skänker du 50 kronor – dessutom får du tillbaka en länk med en kärlekshälsning att skicka vidare till någon som du personligen vill #kärleksbomba.

Kvinna till Kvinna vill i samband med Alla hjärtans dag den 14 februari passa på att rikta strålkastarljuset mot aktivister som dagligen sliter med små medel för att åstadkomma förändring. De trotsar mäns överordning och utmanar den rådande maktstrukturen genom att kräva sina rättigheter.

De får sällan någon uppmuntran för sina insatser, istället möts de ofta av hot och trakasserier. Kvinna till Kvinna granskade nyligen hotbilden mot femdefenders genom en enkät som 66 kvinnorättsförsvarare från Balkan, i Kaukasus och Mellanöstern svarade på.

Engagemanget för kvinnors rättigheter har lett till att de kallas horor, landsförrädare och beskylls för att vara dåliga mödrar och kvinnor. De utsätts för grova hot, våldtäkter och utpressning. 55 procent har drabbats av hot på nätet.

Sex av aktivisterna har överlevt mordförsök. 65 procent av dem som har svarat på frågan om hur hoten och våldet påverkar dem lider av sömnlöshet och/eller depression.

Detta är oacceptabelt!

Det här kan du göra!

Om kampanjen #kärleksbomba

#Kärleksbomba dyker upp lite här och var. Du kanske har sett oss i Almedalen eller på Nordiskt Forum i Malmö. I samband med internationella kvinnodagen 8 mars 2014 valde vi att uppmärksamma tre kvinnorättsförsvarare från olika konfliktområden: Lanja Abdulla, irakiska Kurdistan, Maia Kvaratskhelia, utbrytarrepubliken Abchazien och Nelly Cooper, Liberia. Se bilder i vårt kärleksalbum samt Lanjas, Maias och Nellys tack!

#Kärleksbomba kommer att fortsätta dyka upp – håll utkik!


Senast uppdaterad: 2015-02-09