Kategorier

Rana driver förskolan Happ Day i Jordanien.
Genom Kvinna till Kvinnas jordanska samarbetsorganisation The Families Development Association kunde Rana starta en förskola i huvudstaden Amman. Foto: Christopher Herwig

Hon öppnade egen förskola i Jordanien

Fler förskolor gör att fler kvinnor kan arbeta, det menar Rana som med stöd från Kvinna till Kvinnas jordanska samarbetsorganisation The Families Development Association kunde följa sin dröm och starta en förskola i huvudstaden Amman. 

På förskolan Happy Day är väggarna målade i klara färger och rummen fyllda av leksaker. Barnen, från minstingar till fyraåringar är upptagna med lek och aktiviteter.

Föreståndaren Rana lever sin dröm. Happy Day är hennes alldeles egen förskola som utvecklats till ett blomstrande företag.

– När min familj fick veta att jag skulle ta ett mikrolån för att följa min dröm om att starta förskola var alla emot mig, särskilt min man. Nu är det jag som försörjer dem, säger Rana.

Det var Kvinna till Kvinnas jordanska samarbetsorganisation The Families Development Association (FDA) som gav Rana möjligheten att göra drömmen till verklighet.

Utmanar föreställningar om kvinnors företagande

I sin satsning på att få ut fler kvinnor på arbetsmarknaden ger FDA yrkesutbildningar i barnomsorg, pedagogik och matlagning. Kvinnorna ges också möjlighet att få låna små summor pengar för att kunna starta upp och driva egna företag.

Verksamheten har ett gott rykte, men att hitta kvinnor som vill gå kurserna är fortfarande en utmaning för organisationen.

– Det finns familjer där männen hindrar kvinnorna från att arbeta och på många håll ses det som olämpligt för kvinnor att driva företag. Sådana föreställningar försöker vi utmana, säger Ribieh Hamadah, projektledare på FDA.

En trygg plats för traktens barn

Happy Day är en av två förskolor i Ranas bostadsområde i Amman. Hon är glad att kunna erbjuda en trygg plats för traktens barn.

– Det innebär att fler kvinnor kan arbeta, för att de känner sig trygga med att lämna barnen hos mig, säger Rana.

Idag är Ranas familj stolta över henne och stödjer henne i hennes arbete. Men allra mest är Rana stolt över sig själv att hon vågade ta steget.

– FDAs utbildning gav mig självförtroendet att starta en egen förskola, säger Rana.

Olivia Cuthbert
Översättning och redigering: Olga Beletski 

Swisha valfri gåva till 90 18 003 så kan organisationer som FDA fortsätta sitt viktiga arbete. Tack för ditt stöd.

Senast uppdaterad: 2017-02-22