Swisha en gåva till 90 18 003 Swish

Yazidiska kvinnor får hjälp efter IS övergrepp

Maysa såldes till en IS-krigare från Tunisien. Hon lyckades fly och lever i dag i ett flyktingläger i irakiska Kurdistan. Där har hon och andra yazidiska kvinnor som blivit gravida till följd av övergrepp från IS fått stöd från vår samarbetsorganisation Rasan.

Ayaz Shalal Hassan (th) jobbar hos Kvinna till Kvinnas samarbetsorganisation Rasan som ger stöd till kvinnor på flykt. Foto: Kvinna till Kvinna/ Hanar Omar
Ayaz Shalal Hassan (th) jobbar hos Kvinna till Kvinnas samarbetsorganisation Rasan som ger stöd till kvinnor på flykt. Foto: Kvinna till Kvinna/ Hanar Omar

– De dödade männen och de gamla kvinnorna. Jag, min syster och våra kusiner togs tillfånga och fördes iväg. Jag såldes till en IS-krigare från Tunisien.

Vi kan kalla henne Maysa. Hon är 20 år och kidnappades av IS när de intog staden Sinjar i irakiska Kurdistan. Maysa är yazidier, en etnisk grupp som har varit särskilt utsatt för Islamiska Staten, IS, brutalitet. Otaliga är de yazidiska kvinnor som förts bort och sålts, eller som blivit sexuellt utnyttjade av IS-grupper.

– Kvinnor och flickor utsätts på de 
mest fruktansvärda sätt. En del av de kidnappade har inte varit mer än 12 år och många har blivit gravida av övergreppen, berättar Ayaz Shalal Hassan på Kvinna till Kvinnas samarbetsorganisation Rasan.

Många bär på svåra trauman

Ayaz och hans kollegor erbjuder stöd till kvinnor i ett av de stora flyktinglägren, Ashti, i irakiska Kurdistan. De har särskilt inriktat sig på att hjälpa gravida yazidiska kvinnor som lyckats fly undan fångenskapen hos IS.

– Jag skulle säga att de är de mest utsatta kvinnorna i flyktinglägret. Det finns knappt vård att tillgå då 10 000 människor ska dela på ett sjukhus som inte är större än två rum. Många av kvinnorna bär dessutom på svåra trauman.

90 yazidiska kvinnor har fått hjälp

Under vintern har Rasan hjälpt 90 gravida kvinnor till hälsovård utanför flyktinglägren. Rasan har följt med dem till sjukhus och sett till att kvinnorna fått kontinuerlig vård under graviditeten och i samband med förlossningen. I lägret har möten ordnats där kvinnorna fått möjlighet att dela sina minnen och känna att de inte är ensamma med vad de varit med om.

Rasan riktar sig också till männen i kvinnornas familjer – makar och fäder – för att familjerna ska kunna komma vidare och välkomna de barn som föds.

Fick livslusten tillbaka

– Det har varit tufft att möta de utsatta kvinnorna och höra deras berättelser. Jag har gråtit varje dag, berättar Ayaz. Samtidigt är det fantastiskt att se hur kvinnor reser sig efter vad de varit med om.

Det finns särskilt en ung kvinna jag tänker på. Hon ville bara dö när vi fick kontakt, hon var helt traumatiserad. Nu har hon fått livslusten tillbaka och är väldigt aktiv i de aktiviteter vi anordnar för flyktingkvinnor. Att se henne skratta, och älska sitt barn, är fantastiskt.

Anna Lithander