Kategorier

Erika Lejon Flodin under evenemangsmässa i Uppsala. Foto: Kvinna till Kvinna
Erika Lejon Flodin under evenemangsmässa i Uppsala. Foto: Kvinna till Kvinna

De bidrar till en rättvis morgondag

Kvinna till Kvinnas volontärer är riktiga #femdefenders som brinner för att förändra världen för kvinnor. De sprider vårt budskap om kvinnors rättigheter och fred i flera städer runt om i landet.

Erika Lejon Flodin är en av Kvinna till Kvinnas engagerade volontärer i Uppsala. Hon tycker att det är viktigt att ta del av och sprida kunskap om patriarkala strukturer och vill förändra traditionella könsroller.

– Kvinnorättsförsvarare är otroligt viktiga, inte minst i fredsarbeten. Idag är många av dem utsatta och motarbetade från många håll. Jag försöker stötta dem och människor som jobbar direkt med dem så att de får det erkännande, stöd och uppmuntran de förtjänar. Dessutom diskuterar jag dessa viktiga frågor så ofta jag kan med människor i min omgivning, säger Erika Lejon Flodin.

Sprungit lopp för kvinnors rättigheter

Erikas lokalgrupp i Uppsala samlar in pengar till Kvinna till Kvinnas verksamhet, diskuterar och informerar. De har sprungit lopp med Kvinna till Kvinnas budskap på t-shirtarna och varit ute i skolor med rollspelet ”Fred för alla” där eleverna fått diskutera och fundera kring jämställdhet och rättvisa. De har lyft kvinnorättsförsvarares roll i Kongo genom att delta under panelsamtal, teater, filmvisning och en fotoutställning på temat.

– Förra julen ordnade vi så att Body shop i Uppsala samlade in pengar till Kvinna till Kvinna genom försäljning av sina produkter.

Erika Leijon Flodin

Erika Lejon Flodin

Erika upplever att de flesta som nås av Kvinna till Kvinnas budskap är mycket positiva till att de kan vara med och bidra till en mer rättvis och fredlig morgondag.

– Vi har fått mycket positiv respons från kvinnorättsförsvarare, bland annat under Femdefenders-kampanjen, och intresset för att engagera sig i Kvinna till Kvinna och våra volontäraktiviteter i Uppsala ökar hela tiden, säger Erika Lejon Flodin.

Starkt minne från ”Refugees Welcome”

Sofia Strive är engagerad volontär i Malmö och Lund. Hon tycker att det är viktigt att engagera sig för kvinnors rättigheter och lyfta kvinnorättsförsvarare.

– På många platser finns inte samma möjligheter för kvinnor som i Sverige, säger Sofia Strive.

Ett starkt minne som Sofia Strive har från sitt engagemang för Kvinna till Kvinna var när hon härom månaden höll ett tal på Refugees Welcome manifestationen på Stortorget i Lund.

– Vi talade om hur mycket det betyder att arbeta också för de kvinnor som flytt men som fortfarande lever kvar i flyktingläger och krisområden. Vi underströk också vad det betyder att uppmärksamma kvinnorättsförsvarare och att kvinnors rättigheter som samhällsmedborgare stärks.

Sofia Strive

Sofia Strive

Volontärgruppen i Malmö/Lund föreläser i skolor, är med på festivaler och sprider information om Kvinna till Kvinnas arbete.

– När vi var med i Prideparaden i Malmö sprang några äldre damer ifatt oss. De berättade att de varit engagerade när Kvinna till Kvinna startade för att ge sitt stöd till kvinnor under Balkan-kriget i början av 1990-talet. De var imponerade av hur stort Kvinna till Kvinna blivit, berättar Sofia Strive.

Olga Beletski

 

Vill du också bli volontär för Kvinna till Kvinna och hjälpa oss i arbetet för en jämställd och fredlig värld? Kika in här – eller mejla matilda.reiderstedt@kvinnatillkvinna.se

 

Det här kan du göra för att stödja kvinnorättsförsvarare!

  • Sms:a FEMDEFENDERS till 72980 så ger du 50 kronor till Kvinna till Kvinnas arbete med att stärka kvinnorättsförsvarare.
  • Bli månadsgivare och hjälp oss att ge kvinnorättsförsvarare i konfliktområden ett långsiktigt stöd.

 

 

Senast uppdaterad: 2016-01-12