Kategorier

Banaz Mohammad Amin
Banaz Mohammad Amin kör yazidiska kvinnor som tvingats fly sina hem för Kvinna till Kvinnas samarbetsorganisation Rasan Organization for Women’s Rights. Foto: Rasan Organization for Women’s Rights.

"Jag blir stoppad varje gång"

Banaz Mohammad Amin är en av få kvinnor i Irak som arbetar som taxichaufför. Hon hjälper en av Kvinna till Kvinnas samarbetsorganisationer att köra yazidiska kvinnor från flyktingläger när de behöver sjukvård.

Banaz Mohammad Amin bröt mot alla normer och stereotyper när hon började köra taxi i Sulaymaniyah, i Kurdiska regionen i Irak, i augusti 2014. Hon köpte en egen taxi, slet hårt för att få förarlicens och slet ännu hårdare för att övertyga myndigheterna att hon som kvinna, kan köra lika väl som en man.

– Polisen var tillmötesgående och sa att han hoppades se fler kvinnor som jag. Det var tur att han var en person med öppet sinne, säger Banaz Mohammad Amin.

Banaz Mohammad Amin

Däremot var det svårare med gränsvakter och säkerhetspersonal vid vägspärrarna.

– Jag blir stoppad varje gång och får svara på många frågor, säger Banaz Mohammad Amin.

”Ingen ska få mig att tappa modet”

Det finns också taxiförarkollegor som försöker avskräcka henne och få henne att tappa modet.

– Jag har blivit trakasserad många gånger i mitt liv. Men ingen ska få mig att inte följa mina drömmar. Fast ibland funderar jag på att lämna det här landet.
Folk dömer en och tycker att jag är galen bara för att jag är kvinna och kör taxi.

Banaz Mohammad Amin har blivit lokalkändis i Sulaymaniyah. Kurdiska medier har flera gånger rapporterat om henne. Många människor beundrar hennes styrka och mod. Andra dömer henne och anser att hon inte vet sin plats i samhället.

– Jag bryr mig inte vad andra tycker om mig. Jag skadar ju ingen med vad jag gör. Jag hjälper kvinnor som annars inte skulle våga sig ut för att andra taxichaufförer trakasserar dem.

Ayaz Shalal, projektledare Rasan Organization for Women’s Rights

Översättning: Olga Beletski

 

Köp en julklapp för kvinnors rättigheter!

Genom att köpa vårt gåvobevis så stödjer du världens kvinnorättsförsvarare. Trots hot och hat arbetar de för att stoppa våld och övergrepp mot flickor och kvinnor. Vi kallar dem #femdefenders.

Julklappar

Din gåva är viktig i kampen för kvinnors rättigheter!

Gåvobeviset viks lätt ihop till ett paket och kan fyllas med godis eller något annat fint!

Gåvobevisen finns att köpa från 100 kronor och finns i tre olika färger, med tre olika teman.

Sista beställningsdag: 18 december.

 

Fler tips på hur du kan stödja kvinnorättsförsvarare:

  • Sms:a FEMDEFENDERS till 72980 så ger du 50 kronor till Kvinna till Kvinnas arbete med att stärka kvinnorättsförsvarare.
  • Bli månadsgivare och hjälp oss att ge kvinnorättsförsvarare i konfliktområden ett långsiktigt stöd.

 

Senast uppdaterad: 2015-11-25