Kategorier

Sadete Citaku
Sadete Citaku, #femdefender från Kosovo. Foto: Kvinna till Kvinna/Olga Beletski

"Jag är rädd när jag väntar på bussen"

Sadete Citaku från Kosovo drömmer om en värld där allt våld mot kvinnor har upphört. Hon vill att alla kvinnor ska vara fria att välja sin egen framtid.  När hon är klar med studierna ska hon starta en människorättsorganisation.

När vi har gäster hemma får jag inte säga eller göra vad som helst. Det stör mig att jag måste uppföra mig på ett visst sätt, bara för att jag är en ung kvinna. Det stör mig att jag alltid är rädd när jag står ensam och väntar på bussen. Min mamma ringer mig hundra gånger på kvällarna för att vara säker på att jag kommer hem oskadd. Min bror kan komma och gå som han vill. Det finns ett talesätt som säger ”killar har alltid en dörr att komma och gå igenom”. De är mycket friare än vi tjejer.

Jag pluggar juridik och psykologi på universitetet. Många andra unga kvinnor pluggar tillsammans med mig. Det gör mig glad. För bara några år sedan hade inte killar och tjejer samma möjligheter att plugga. Om en familj hade råd att bara skicka ett barn till universitetet skulle det vara sonen.

Vanligt med sexuella trakasserier

Samtidigt är det vanligt med sexuella trakasserier på universitet. Min vän blev trakasserad av sin lärare. När hon gick till rektorn och berättade det så gjorde han samma sak som läraren. Hon hade inget bevis så hon kunde inte göra någonting, inte få någon upprättelse. Nu har vi startat en grupp på universitetet för att få till en förändring.Sadete Citaku

Jag drömmer om en värld där allt våld mot kvinnor har upphört. Jag vill aldrig mer sätta på teven och se nyheter om att ännu en man har misshandlat en kvinna. Jag vill att alla kvinnor ska stötta varandra.

När jag är klar med studierna ska jag starta en människorättsorganisation i Skenderaj där jag bor. Jag vill engagera mig för unga kvinnor men också starta projekt för våra mor- och farmödrar. Berätta för dem om deras rättigheter och att saker och ting har förändrats sedan de var unga.

När känner du dig modig? Jag känner mig modig när jag ser andra kvinnor vara modiga. När jag ser kvinnor som uppmuntrar andra kvinnor, då vill jag göra samma sak.

Olga Beletski

LÄS MER OM #femdefenders!

 

Det här kan du göra för att stödja kvinnorättsförsvarare!

  • Sms:a FEMDEFENDERS till 72980 så ger du 50 kronor till Kvinna till Kvinnas arbete med att stärka kvinnorättsförsvarare.
  • Bli månadsgivare och hjälp oss att ge kvinnorättsförsvarare i konfliktområden ett långsiktigt stöd.

Senast uppdaterad: 2015-11-18