Kategorier

Leyla Murshudova
Leyla Murshudova, #femdefender från Azerbadzjan. Foto: Kvinna till Kvinna/Olga Beletski

"Min bror hotade att döda mig"

Leyla Murshudova från Azerbajdzjan förbjöds av sin familj att arbeta. Hon trotsade hoten från familjen och samhället och valde att gå sin egen väg. Idag engagerar hon sig för kvinnors rättigheter.

Föreställ dig att du varje dag är omgiven av skrik, bråk och slagsmål. Så var det att växa upp i min familj. Jag hade inget annat val än att gå min egen väg. Det räcker för mig att se hur min bror och hans fru har det för att aldrig vilja gifta mig. Jag sa till min mamma att jag inte har hittat någon som jag vill dela mitt liv med än. Men hon tycker att jag kan gifta mig i alla fall, att kärlek kan växa fram med åren.

Jag kommer från ett litet och fördomsfullt samhälle. När jag hade pluggat klart inne i stan förväntade sig alla att jag genast skulle komma tillbaka hem. Min familj förbjöd mig att arbeta. Om jag inte gifte mig snart kunde grannarna tro att jag inte är oskuld. Min bror hotade att döda mig om jag inte gjorde som de sa. Men jag bestämde mig för att strunta i vad de tyckte. Jag flydde. Jag reste tillbaka till stan och jobbar nu på ett företag som säljer arbetsuniformer.

De ser kvinnor som slavar

Få unga kvinnor får möjlighet att utbilda sig i Azerbajdzjan, i alla fall på landsbygden. På gatan där jag brukade bo är det bara jag och någon till som har en utbildning. En barndomsvän arbetar, men hon måste ge hela lönen till sin pappa. Att sönerna får utbilda sig och jobba är däremot självklart. Väldigt få ser unga kvinnor som riktiga människor, snarare som slavar. Kvinnor, vad är de kapabla till? Jag är så trött på det där, jag kan åstadkomma vad som helst! Leyla Murshudova

Min vän skickade mig en länk till Young Women’s Peace Academy, Kvinna till Kvinnas fredsskola för unga feminister. Jag kände inte till så mycket om kvinnorättsfrågor innan dess. Jag sökte och kom med. Det är helt rätt för mig. Jag har fått möta femdefenders och blivit inspirerad. Nu kommer jag också att engagera mig för kvinnor. Jag vill att alla kvinnor ska vara fria att leva sitt liv som de vill.

I dag tror jag att min familj är stolta över mig. Min mamma tror att jag kommer att bli något stort en vacker dag. Min bror ser att jag klarar mig, och är glad att jag gör det jag vill göra. Det motiverar mig ännu mer att kämpa för andra unga kvinnors rättigheter.

När känner du dig modig? Jag är alltid modig. När folk säger att någonting är för svårt för mig bara för att jag är en ung kvinna, då svarar jag: ”Hur ska jag veta att något är svårt om jag aldrig har provat det?

Olga Beletski

LÄS MER OM #femdefenders!

 

Det här kan du göra för att stödja kvinnorättsförsvarare!

  • Sms:a FEMDEFENDERS till 72980 så ger du 50 kronor till Kvinna till Kvinnas arbete med att stärka kvinnorättsförsvarare.
  • Bli månadsgivare och hjälp oss att ge kvinnorättsförsvarare i konfliktområden ett långsiktigt stöd.

Senast uppdaterad: 2015-11-12