Kategorier

Maram Saeed och Awaz Daleni
Maram Saeed och Awaz Daleni från irakiska Kurdistan besökte nyligen Sverige för att lära sig mer om hur man kan driva folkhögskolor. Foto: Kvinna till Kvinna/Filippa Rogvall

De startar Mellanösterns första kvinnofolkhögskola

Mellanösterns första folkhögskola enbart för kvinnor – det är målet för kvinnorättsorganisationen Amez nya satsning i staden Halabja i irakiska Kurdistan. Om allt går enligt planerna kommer skolan att stå klar i januari 2016.

Awaz Daleni, grundare av Kvinna till Kvinnas samarbetsorganisation Amez, blev inspirerad av den svenska folkhögskolemodellen efter att hon själv bott i Sverige i många år. 1981 flydde hon från irakiska Kurdistan tillsammans med sin man och ettåriga son.

2004 bestämde hon sig för att flytta tillbaka till Kurdistan. Men det krigshärjade Halabja var en spillra av den stad Awaz Daleni lämnat. Hon såg stora behov av att förbättra situationen för kvinnor.

– Kvinnorna i Halabja har nästan ingen frihet. Det finns få offentliga rum som enbart är till för kvinnor, där de har möjlighet att prata fritt, säger Awaz Daleni.

Viktig mötesplats för kvinnor

Amez Center öppnade 2005 i Sulemania och finns sedan 2007 i Halabja, där centret snabbt blev en viktig plats för stadens kvinnor. Centret erbjuder kurser i skriv- och läskunskap, sömnad och hantverk, engelska, drama samt körlektioner och sport- och simlektioner för unga kvinnor i Halabja och byarna runtomkring. Förra året deltog över 750 kvinnor i Amez kurser och aktiviteter.

– Vi vill få kvinnorna att börja prata mer om jämställdhet, demokrati, mänskliga rättigheter och kvinnors hälsa, säger Awaz Daleni.

Genom att erbjuda en särskild plats där kvinnor kan bli hörda och känna sig trygga, försöker Amez förbättra kvinnors villkor i regionen trots pågående konflikter i närområdet.

Halabja är en av de mest krigsdrabbade orterna i Kurdistan. Den 16 mars 1988 attackerades Halabja med kemiska vapen och över 5 000 människor omkom, av vilka många var kvinnor och barn, och tiotusental skadades. Stadens invånare tvingades på flykt efter attacken och stora delar av staden totalförstördes.

Halabjaborna var även utsatta för massarresteringar under Saddam Husseins styre, och när de fick visst självstyre på 1990-talet tog lokala islamister över makten. I dag har Halabja blivit en självständig provins med sekulärt styre men än i dag är staden en av de fattigaste och mest konservativa i irakiska Kurdistan, vilket särskilt drabbar kvinnor och inskränker deras frihet.

Fler kvinnor i arbete

Awaz Dalenis idé om att öppna Mellanösterns första folkhögskola för kvinnor föddes när hon funderade på hur fler kvinnor skulle kunna få möjlighet att skaffa ett eget jobb.

– Genom att etablera en barnskötarutbildning på demokratiskt vis kan vi vara med och förändra Kurdistan från grunden. Allt fler kvinnor börjar arbeta i Kurdistan och det finns ett ökat behov av barnpassning, säger Awaz Daleni.

Awaz Daleni var nyligen i Stockholm tillsammans med andra anställda i Amez för att göra ett längre studiebesök på Skeppsholmens folkhögskola. Syftet var att vidareutveckla arbetet med folkhögskolan för kvinnor i Halabja.

– Vi lärde oss jättemycket! Jag kunde lite om folkhögskolor sedan innan, men det var ett mycket bra besök både för mig och mina kollegor. Nu förstår mina kollegor vad folkhögskola innebär och varför det är viktigt för oss, säger Awaz Daleni.

Positivt mottagande

Väl tillbaka i Kurdistan ska Amez förhandla med regering och borgmästare om att förverkliga folkhögskolan för kvinnor. Bland annat behöver Amez få tillstånd att öppna skolan från den kurdiska regeringen, utveckla kursplaner, samt anställa och vidareutbilda lärare innan kvinnofolkhögskolan planeras öppna 2016.

En hel del återstår att göra, men Awaz Daleni är entusiastisk. På frågan om hur projektet har mottagits hemma svarar hon stolt:

– Det har varit mycket positiva reaktioner. Folkhögskolan kommer att bli en symbol för ett Kurdistan i förändring.

Filippa Rogvall

Senast uppdaterad: 2015-04-09