Kategorier

Amal Khreishe
Kvinnorättsförsvarare demonstrerar för palestinska kvinnors rätt att leva i fred och frihet. Amal Khreishe, ordförande för PWWSD, håller megafonen. Foto: PWWSD.

Kvinna till Kvinna fördömer våld mot demonstration i Palestina

Kvinna till Kvinna fördömer det våld som användes mot fredliga demonstranter vid en demonstration i samband med internationella kvinnodagen vid Qalandiya checkpoint mellan Jerusalem och Ramallah, Västbanken.

– Vi blev förfärade över nyheten att kvinnor – och bland dem representanter från våra samarbetsorganisationer – skadades under demonstrationen i lördags, säger Linda Säll, regional chef för Mellanöstern på Kvinna till Kvinna.

Omkring 1 500 kvinnorättsförsvarare från den ockuperade staten Palestina och Israel demonstrerade på respektive sida av muren vid vägspärren vid Qalandiya den 7 mars. Demonstranterna krävde att Israels militära ockupation ska upphöra, att belägringen av Gaza hävs samt kvinnors rätt att leva i fred och frihet. Bland deltagarna på båda sidor fanns flera kvinnor från Kvinna till Kvinnas samarbetsorganisationer.

Sama Awieda

Sama Aweideh från Women’s Studies Centre förlorade medvetandet efter att israeliska soldater skjutit tårgas mot henne.

När kvinnorna från Ramallah-sidan närmade sig vägspärren, började soldater skjuta tårgas, pepparspray och sedan gummikulor mot dem.

Två av de kvinnor som skadades tillhör Kvinna till Kvinnas samarbetsorganisationer. Amal Khreishe, ordförande för Palestinian Working Women Society for Development (PWWSD) träffades av flera gummikulor och fördes till sjukhus.

Sama Aweideh, ordförande för Women’s Studies Center, förlorade medvetandet och var tvungen att få syrgas efter att ha utsatts för tårgas. Hon vårdades av ambulanspersonal på plats. Båda kvinnorna är nu tillbaka på jobbet och mår efter omständigheterna okej.

De aktivister som samlats på Jerusalem-sidan – inklusive kvinnor från Kvinna till Kvinnas samarbetsorganisationer Al Tufula och Coalition of Women for Peace – blev inte attackerade. Men de har berättat att de kände rädsla, ilska och hjälplöshet när de bevittnade det våld som användes mot demonstranterna på andra sidan.

– Kvinna till Kvinna står bakom våra samarbetsorganisationer i deras fredliga motstånd mot ockupationen och belägringen av Gaza, och stödjer dem i deras krav på att kvinnor har rätt att leva i fred och frihet. Rätten att kunna protestera och kräva sina rättigheter är grundläggande, säger Linda Säll.

Malin Ekerstedt

Senast uppdaterad: 2015-03-11