Kategorier

Mira Nichani
18-åriga Mira Nichani reser snart till Palestina med Kvinna till Kvinna för att träffa unga palestinska kvinnoaktivister. Foto: Kvinna till Kvinna/Karolina Sturén

Vill förmedla palestiniers kvinnokamp

På söndag reser gymnasieeleven Mira Nichani till Palestina. Hon är en av de volontärer som tillsammans med Kvinna till Kvinna ska delta i ett utbyte för kvinnorättsaktivister.
– Det ska bli väldigt spännande! säger hon.

Mira Nichani är 18 år och går sista året på International School of the Stockholm Region där hon läser programmet International Baccalaureate. Mira har varit engagerad i Kvinna till Kvinna sedan april 2014 och har varit engagerad i kvinnorättsfrågor de senaste tre åren.

Berätta om resan – vad ska ni göra?
– Vi ska delta i en workshop med palestinska kvinnorättsaktivister, där vi utbyter erfarenheter om hur det är att vara kvinna i Palestina respektive Sverige. Vi kommer också att prata om sätt att hantera de hinder vi möter som kvinnor och aktivister.

Därutöver ska vi göra ett studiebesök hos palestinska kvinnorättsorganisationer som jobbar för att förbättra situationen för palestinska kvinnor, samt vandra längs muren tillsammans med de unga palestinska tjejerna.

Vad tror du att du kommer kunna bidra med i utbytet?
– För det första representerar jag unga svenska feminister. Utbytet handlar också om hur vi personligen kämpar mot förtryck. Jag påminns varje dag om att det finns ett förtryck även i Sverige.

Vad har du för känslor inför resan?
– Det ska bli väldigt spännande. Jag hoppas att jag får lära mig nya saker av de jag träffar, och att jag kan dela med mig av detta när jag kommer hem. Jag ser det som mitt ansvar; att det inte bara handlar om mitt eget utbyte utan också om att förmedla deras kvinnokamp.

Jag är inte så nervös, möjligen över att jag inte ska hinna allt jag vill när jag kommit hem, då jag just nu har väldigt mycket att göra i skolan.

Hur kom det sig att du började engagera dig för Kvinna till Kvinna?
– Volontärarbete är obligatoriskt i mitt gymnasieprogram. Jag valde att göra det på Kvinna till Kvinna för att jag tycker att det är intressant att ha en feministisk utgångspunkt. Jag tycker att Kvinna till Kvinna jobbar på ett bra sätt och förespråkar det hållbara och långsiktiga arbetet. Det tycker jag skiljer Kvinna till Kvinna från andra organisationer.

Vad hoppas du på med resan?
– Jag hoppas det ska vara roligt såklart, och att vi kommer att tillföra något bra som grupp. Jag hoppas även att vi kan ”bonda” med aktivisterna och ha ett rikt kulturutbyte såväl som utbyte av idéer. Och att både de palestinska aktivisterna och Kvinna till Kvinna blir nöjda med resan.

Karolina Sturén

Senast uppdaterad: 2015-02-05