Kategorier

Anna Nikoghosyan
Anna Nikoghosyan och andra som arbetar för jämställdhet i Armenien blev nyligen utsatta för en omfattande hatkampanj. Foto: Kvinna till Kvinna/Karin Råghall

Aktivist anklagad för att främja pedofili

För en månad sedan firade Anna Nikoghosyan 10-års-jubileum som aktivist. Att arbeta för kvinnors mänskliga rättigheter i Armenien innebär att ständigt vara beredd att försvara sig mot hot och smutskastning.
– Extremistgrupper sprider budskapet att jämställdhet är en anti-familj- och anti-armenisk västerländsk idé, säger hon.

Femdefenders Det finns en taxiresa som Anna Nikoghosyan minns särskilt väl. Hennes organisation Society Without Violence (SWV) hade dagen innan hållit en presskonferens för att kommentera en hätsk hatkampanj mot dem och andra som arbetar för jämställdhet.

Angriparna hade gått ut i traditionella och sociala medier och hävdat att aktivisterna främjade pedofili och tidelag. Men presskonferensens budskap – tänkt att reda ut felaktigheterna – blev återigen förvridet innan det nådde TV-publiken.

– Jag kom in i taxin och föraren kände igen mitt ansikte från TV. Han sa ”Vad gör du, du förstör Armenien!” Jag försökte förklara att de ljuger om vår organisation och vad vi arbetar med. Men många tänkte som han – och med det följde en mycket svår tid för oss. Vi var känslomässigt utmattade, ibland grät vi bara. Tänk dig att du har ägnat hela ditt liv åt att rädda livet på andra kvinnor och så plötsligt blir du anklagad i TV, digitala medier, överallt, för att göra propaganda för pedofili, säger Anna Nikoghosyan.

Kampanj mot ordet ”genus”

Det är nu drygt ett år sedan hatkampanjen pågick som värst och det är fortfarande den svåraste period hon upplevt som kvinnorättsförsvarare. Extremister började driva en kampanj mot ordet ”genus”, där de hävdade att det var något dåligt som hörde ihop med pedofili och tidelag, men även homosexualitet och transpersoner. De hävdade att detta var farliga europeiska värderingar som tvingats på Armenien, och anklagade alla som arbetar för jämställdhet för att vara anti-armeniska.

Society Without ViolenceSWV är en av Kvinna till Kvinnas samarbetsorganisationer i Armenien. SWV bildades 2001 och fokuserar på tre frågor:

• Att stärka kvinnor och främja jämställdhet
• Kvinnors roll i fredsbyggande processer
• Förebygga könsrelaterat våld

SWV bedriver även påverkan för stärkta hbtq-rättigheter och planerar att jobba ännu mer med detta framöver.

Anna Nikoghosyan och hennes kollegor översvämmades av hatiska mejl, Facebook-meddelanden och filmklipp. De mest aktiva hatarna var en grupp som kallade sig Pan-Armenian parent’s committee. Anna Nikoghosyan är dock säker på att attackerna inte hade något att göra med omsorg om kärnfamiljen – allt handlade om politik.

– Detta skedde när Armenien stod och vägde mellan att underteckna ett associeringsavtal med EU eller ingå i en tullunion med Ryssland, Vitryssland och några andra länder – det sistnämnda ännu ett sätt för Ryssland att kontrollera oss. Eftersom hbtq-frågor och jämställdhet är känsliga ämnen här, använde pro-ryska extremister det som ett sätt att försöka visa att Europa är perverterat. Så snart det stod klart att Armenien skulle gå med i tullunionen, upphörde attackerna mot oss, säger hon.

Politiker gav vika för extremister

Aktivisterna fick aldrig någon hjälp från myndigheterna. Tvärtom, när hatarna också gav sig på den nyligen antagna jämställdhetslagen, gav de flesta politiker helt enkelt vika, anser Anna Nikoghosyan.

– Deras ställning var ”ok, vi tar tillbaka lagen och tar bort ordet genus ur den”. Vi sa: ”hur kommer det sig att vi kunnat använda den termen i så många år utan problem, men att ni nu ändrar åsikt efter påtryckningar från extremistgrupper?” Som en kompromiss har de nu skjutit upp diskussionen om lagen till nästa år. Men samtidigt har de gått igenom alla möjliga gamla nationella dokument, som Armeniens genuspolicy för 2011-2015, och ändrat ordet ”genus” till ”kön”. Det talas inte längre om genusrelaterad diskriminering, utan diskriminering på grund av biologiskt kön. Sådana åtgärder legitimerar attackerna på oss!

Anti-genuskampanjen var dock varken första eller sista gången som Anna Nikoghosyan hotats på grund av sin aktivism. Nyligen hördes hon i domstol i ett fall där hon och andra aktivister hade stämt en tidning som hängt ut dem och hävdat att de tjänar ”den internationella homosexlobbyns intressen” samt uppmuntrat arbetsgivare att avskeda dem.

Starkt engagemang

Ändå tycks ingenting kunna stoppa henne, eller ens få henne att sakta ner. När vi pratar har hon just kommit tillbaka från en demonstration utanför parlamentet mot ändringar i lagen som reglerar mammaledighet. Samtidigt planerar SWV en stor kampanj mot våld i hemmet tillsammans med andra aktivister. Hennes engagemang har varit starkt ända sedan hon som 14-åring först blev introducerad till kvinnors rättigheter av en frivilligorganisation som höll en föreläsning på hennes skola.

– Jag hade aldrig hört talas om dessa frågor innan, och blev enormt intresserad. Jag var väldigt envis och olydig som barn, och utmanade en hel del normer, men jag hade aldrig tidigare insett att det var det jag gjorde, säger Anna Nikoghosyan.

Om hon jämför den tiden med idag, tycker hon att det har gjorts framsteg för kvinnors rättigheter i Armenien. Men det finns stora skillnader mellan huvudstaden, där medvetenheten numera är ganska hög, och landsbygdsområdena, där patriarkala traditioner fortfarande är mycket starka. Och könsrelaterat våld är fortfarande närvarande överallt.

– Var tredje kvinna i Armenien har utsatts för våld av något slag. Bara i år har tolv kvinnor dött av våld i hemmet och polisen har registrerat mer än 1 500 fall av denna typ av misshandel. Det är tre gånger så många som under förra året. Samtidigt glädjer det mig, för det är egentligen inte antalet fall som har ökat, utan antalet kvinnor som vågar anmäla. Vi ser också att fler kvinnor ringer jourlinjer och söker sig till organisationer som SWV för hjälp. Det är ett stort steg framåt i kampen för att stoppa våldet mot kvinnor, en riktigt positiv förändring!

Malin Ekerstedt

Senast uppdaterad: 2014-12-03