Kategorier

Maria Bladsjö
Maria Bladsjö engagerar sig frivilligt för Kvinna till Kvinna, här på Nordiskt Forum i Malmö i juni. Foto: Kvinna till Kvinna/Karin Råghall

"Vill åstadkomma förändring i praktiken"

Att läsa om samhällsförändringar på högskola räcker inte för Maria Bladsjö. Hon vill åstadkomma förändring i praktiken. Därför började hon engagera sig för kvinnors rättigheter som Kvinna till Kvinna-informatör.

Vi ses under några intensiva dagar på Nordiskt Forum i Malmö. Maria Bladsjö hjälper till i Kvinna till Kvinnas monter, där hon svarar på nyfikna besökares frågor om vad Kvinna till Kvinna sysslar med och uppmuntrar förbipasserande att delta i kampanjen kärleksbomba en kvinnorättsförsvarare.

Maria Bladsjö har varit aktiv som informatör i Stockholm i 2,5 år. Det hela började med en frustration över att de frågor hon läste om i skolan – genus och ojämställdhet världen över – enbart stannade vid en teoretisk nivå.

– Jag saknade information om hur man faktiskt jobbar för att förändra i praktiken, säger hon.

Kvinna till Kvinnas långsiktiga stöd till kvinnoorganisationer i konfliktområden var något som tilltalade Maria Bladsjö.

– Jag tycker att det är bra att Kvinna till Kvinna utgår från behovet hos de organisationer man stödjer. Det är de som sätter agendan, istället för att det kommer direktiv uppifrån, säger Maria Bladsjö.

Engagera dig du med!Vill du engagera dig för Kvinna till Kvinna? I augusti-september drar vi igång våra informatörsträffar efter sommaren igen – i Stockholm, Malmö, Göteborg samt en nystart för Umeå. Bor du någon annanstans – hör av dig till Matilda Reiderstedt.

Hur är det att engagera sig som informatör?

– Det är mycket vad man gör det till själv. Det känns som att det händer mycket mer nu än när jag började för 2,5 år sedan, vilket säkert beror på att Kvinna till Kvinna har anställt en informatörssamordnare på heltid. Det är mer saker på gång, vilket är kul, och det finns väldigt mycket att göra! säger Maria Bladsjö.

Vad gör en Kvinna till Kvinna-informatör?

– Man kan vara ute och föreläsa om Kvinna till Kvinnas arbete, visa våra filmer och hålla samtal eller workshops kring dem eller stå vid Kvinna till Kvinnas bokbord på mässor och festivaler. Ibland står vi och skramlar med bössor, men det gjorde vi mer när jag började än nu.

Kan man vara informatör även om man inte gillar att prata inför folk?

– Ja, man kan stå med vid bokbord, vara med på informatörsträffar där man får lära sig massor om Kvinna till Kvinna av folk som jobbar på organisationen. Det brukar leda till att man får mer ”kött på benen” så att man vet vad man pratar om, och då blir det också enklare ifall man skulle vilja prata inför folk. Det går även att engagera sig som digital ambassadör för Kvinna till Kvinna genom att sprida budskap och kampanjer via sociala medier.

Vad tycker du personligen är roligast med att vara informatör?

– Att åka ut och föreläsa. Man blir ofta så väl mottagen och folk blir väldigt berörda av de filmer vi visar, det är starka filmer om kvinnorättsförsvarare och kampen mot sexuellt våld i krig. Folk kommer ofta med mycket intressanta reflektioner som man kanske inte själv har tänkt på innan.

Karin Råghall

Engagera dig!

Är du intresserad av att bli informatör? Läs mer här, eller kontakta vår informatörssamordnare Matilda Reiderstedt.

Senast uppdaterad: 2014-08-22