Kategorier

Kärleksbomba i Almedalen!

I Almedalen kan årets besökare kärleksbomba kvinnorättsaktivister. Kvinnor som runt om i världen kämpar för fred och rättvisa hotas, trakasseras och misshandlas. Vi ser det nu i Mellanöstern och Nordafrika. För att peppa och visa solidaritet ordnas denna kärlekskampanj.

I Mellanöstern och Nordafrika utsätts kvinnliga demonstranter för sexuella trakasserier, hot och ryktesspridning. De kämpar både mot förtryckande regimer och mot konservativa traditioner som präglar samhällena. Många av aktivisterna är nedslagna och trötta efter revolutionerna och den hårda kampen för frihet och rättvisa.

Hibaaq Osman från en av våra samarbetsorganisationer i Egypten beskriver till exempel ett samhälle där trenden går mot ett konservativt ledarskap som försvårar för kvinnors möjlighet att påverka. Valet i Egypten ingjuter föga hopp om förbättring för regionens kvinnor vad gäller jämställdhet och kvinnors möjligheter att delta fullt ut i samhället.

Enligt en tidigare rapport från Kvinna till Kvinna, Urgent Action Fund och Frontline Protection of Human Rights Defenders är bristen på erkännande ett av de största hoten för kvinnorättsförsvarare. Andra vanliga metoder för att tysta och skrämma kvinnorättsförsvarare är sexuellt våld, isolering, ryktesspridning och förtal. Traditioner, religioner och seder utnyttjas och manipuleras ofta för att legitimera övergreppen.

Almedalens besökare kan nu bidra till att synliggöra kvinnoaktivisternas arbete och visa att människor utifrån tänker på dem. I Kvinna till Kvinnas tält kan du kärleksbomba en aktivist, genom att skriva kärleksbrev direkt till utvalda aktivister och fotografera dig själv i en kärleksram. Du kan också att engagera dig genom att sms:a KÄRLEK till 72 980 och stödja kvinnorättskämpar med 50 kronor.

Välkommen till vårt tält! Donnersgatan plats 5, bredvid Sveriges Radio.

Twitter: #kärleksbomba

Senast uppdaterad: 2012-12-05