Kategorier

Hopp om upprättelse för krigsvåldtäkter

Den 8 mars ordnades för första gången en manifestation i Kosovo för dem som våldtogs under kriget för 13 år sedan. Samtidigt försöker en kvinna driva sitt fall till domstol. Om hon lyckas blir det den första domen i Kosovo där förövare fälls för systematiska våldtäkter under kriget.

Kosovo Women’s Network, ett nätverk som samlar över 80 medlemsorganisationer samlade människor i Pristina för att kräva rättvisa för kvinnor som utsattes för våldtäkt under kriget 1999. Enligt KWN var det nu dags att tala öppet om det som hände under kriget.
–  Vi har alla bidragit till att tysta ner denna fråga. Offrens familjer, släktingar och samhället i stort. Vi har tystat ner det som hände och därmed gett dem skulden för de brott de utsattes för, sa Igballe Rogova från Kosovo Women’s Network på en paneldiskussion i samband med manifestationen.

– Vi har låtit dem ensamma bära den tunga bördan som det inneburit. Nu måste vi stå bakom dem. Alla har ett ansvar att visa vårt stöd och hjälpa dem att kräva rättvisa.

Mitt på dagen samlades runt 300 kvinnor och män från olika delar av landet utanför nationalteatern  i centtala Pristina. Teatergruppen Artpolis började med att uppföra en teaterpjäs som gestaltade en kvinna som utsätts för våldtäkt under det pågående kriget. Kvinnan faller ihop och ligger först livlös på backen. Men efter en stund reser hon sig upp igen och går vidare. Pjäsen är mycket symbolisk för det som händer nu i Kosovo.

Kvinnor har tagit mod och börjat prata öppet om våldtäkter under kriget, tabut bryts upp och några kvinnor har till och med börjat söka rättvisa den juridiska vägen. Ett fall utreds av EULEX, EU:s mission i Kosovo inom polis och rättsväsende. Kvinnan berättar att hon våldtogs i över två dygn i ett hus i Dukagjini-regionen. Enligt uppgifter hölls fler än 70 kvinnor fångna i huset av serbiska trupper eller milisgrupper under en period 1999. Kvinnoorganisationen Medica Kosovo som ger psykosocialt stöd till kvinnor utsatta för sexuella övergrepp bistår kvinnan i rättsprocessen.

- Om förövaren fälls kommer förmodligen fler kvinnor att våga vittna. Därför är detta fall så viktigt, säger Veprore Shehu från Medica Kosovo.

Dock krävs det mycket mer stöd från Kosovos egen regering och manifestationen den 8 mars handlade just om det; att kvinnor som blev offer under kriget vill ha stöd genom lagstiftning i likhet med andra grupper i samhället, såsom krigsveteraner, som har rätt till ekonomiskt stöd.

Under paneldebatten på förmiddagen sa en av Kosovos kvinnliga parlamentsledamöter som ingår i en partiöverskridande arbetsgrupp, att 8 mars måste bli en dag som symboliserar mobilisering av kvinnor för att göra kvinnors röster hörda. Kvinna till Kvinna visade solidaritet och stöd till manifestationen genom att läsa upp ett brev från Lena Ag, Kvinna till Kvinnas generalsekreterare.

 

Annika Flensburg, Lina Andéer och Malin Ekerstedt

Senast uppdaterad: 2012-11-30