Kategorier

Striktare klädkoder för kvinnor upprör

Idag samlas aktivister i Iraks huvudstad Bagdad för att protestera mot striktare klädkoder för kvinnliga statsanställda. Kvinnoaktivister menar att klädkoderna är ännu ett sätt för myndigheterna att urholka kvinnors mänskliga rättigheter i landet.

I ett officiellt brev uppmanar ministern för kvinnofrågor Ibtihal al-Zaidi kvinnliga anställda att bära lämplig klädsel. Korta kjolar, tights, glänsande skjortor och genomskinliga klänningar undanbedes. Kvinnoaktivister befarar att ministerns luddiga formulering om lämplig klädsel öppnar dörren för slöjtvång eller mer konservativ klädsel.

- Klädkoderna sänder en oroväckande signal om utvecklingen i Irak. Kvinnors frihet begränsas alltmer. Ministern för kvinnofrågor borde ha betydligt viktigare frågor att fokusera på som till exempel änkornas situation, barnäktenskap och den utbredda diskrimineringen av kvinnor i familjen, i arbetslivet och i politiken, säger Lena Ag, generalsekreterare för Kvinna till Kvinna.

Kvinnoaktivister som Kvinna till Kvinna samarbetar med deltar i dagens protester och har även uppvaktat parlamentariker.

Ministern för kvinnofrågor Ibtihal al-Zaidi är inte känd för att ta ställning för kvinnors mänskliga rättigheter. I en intervju sade hon nyligen att hon inte tror på jämställdhet mellan män och kvinnor. Hon hävdar att hon behöver sin mans godkännande i alla frågor eftersom hon är underställd honom.

Senast uppdaterad: 2012-11-30