Kategorier

Fredsbyggare fördömer våld i DR Kongo

Den 28 november var det presidents- och parlamentsval i Demokratiska Republiken Kongo. Sedan valet har hittills runt 20 personer dödats i våld som går att relatera till valet och omfattande valfusk.

Valresultatet har ifrågasatts av utländska bedömare och den sittande presidenten  Joseph Kabila och motståndaren Etienne Tshisekedi har båda utropat sig till vinnare. Den kongolesiska polisen har på grund av våldet tvingat människor i huvudstaden Kinshasa att inte lämna hemmet.

Nyligen attackerade anhängare till Joseph Kabila kvinnor som demonstrerade mot valfusket utanför USA:s ambassad i Kinshasa. Kvinnliga fredsaktivister har blivit hotade på gatan och per telefon. Detta är tydliga bevis på att man försöker tysta de kvinnoorganisationer och grupper i civilsamhället som arbetar för fred och mänskliga rättigheter.

För att uppmärksamma det som händer nu i DR Kongo och kvinnoorganisationers utsatta situation har ett 40-tal bistånds-, kvinno- och fredsorganisationer gått samman i ett gemensamt upprop. Kvinna till Kvinna är en av dessa. Syftet är att visa stöd för de grupper i DR Kongo som arbetar för en fredlig lösning av de konflikter som uppstått i samband med valet.

I uppropet kräver undertecknarna bland annat:

- Att valresultatet öppet redovisas

- Att alla kandidater och partier använder sig av legala medel för att lösa sina konflikter

- Att polisen skyddar medborgarna från våld

- Att Afrikanska Unionen och det internationella samfundet hjälper DR Kongo att lösa konflikterna och bygga demokrati

- Att Afrikanska Unionen och det internationella samfundet att samarbetar med kvinnoorganisationer och det civila samhället

Läs uppropet (pdf).

Senast uppdaterad: 2012-11-30