Kategorier

Revolutionen är långt ifrån över

– Jag bryr mig ärligt talat inte särskilt mycket om valet eller valutgången, men jag är rädd att valet kommer att användas för att slå ned protester och kväsa motståndet. Men revolutionen är långt ifrån över, den pågår och vi har bara sett början. Det kommer att bli ytterligare sammandrabbningar, och det kommer att bli våldsamt.

Salma Said har protesterat mot regimen i Egypten de senaste elva åren, allt sedan hon som 15-åring gick med i den regimkritiska rörelsen Kefaya. Hon är en gatuaktivist som arbetar för politisk förändring i Egypten, nu senast genom en kampanj för att civila rättsfall inte ska hanteras av militära domstolar.

– Situationen i Egypten är värre än någonsin. Vi lever under en ny diktatur och armén och de statliga medierna kontrollerar allting. Egentligen skulle jag vilja att alla partier bojkottar valet för så länge vi har kvar samma korrupta system så kommer ingenting att förändras. Jag är rädd att vi kommer att få något som är betydligt värre än Mubarak. Armén är både smartare och starkare än Mubarak någonsin var.

När Salma Said genom nätet hörde talas om sexuella trakasserier på Kairos gator startade hon en blogg. Genom sin blogg drog hon igång en kampanj under namnet ”Speak up!” för att sätta fokus på just sexuella trakasserier mot kvinnor. Själv ser hon sig dock inte som kvinnorättsaktivist.

– Kvinnors rättigheter är samma som mäns rättigheter och bägge delar saknas i Egypten idag. Men visst finns det frågor som är speciellt viktiga för kvinnor. Sexualundervisning i skolorna är jätteviktigt, liksom att arbeta mot kvinnlig könsstympning och för kvinnors rätt till sina egna kroppar. I våras tvingade den egyptiska armén arresterade kvinnliga demonstranter att genomgå förnedrande oskuldstester. En utredning av övergreppen inleddes den 9 mars, men hittills har ingenting alls hänt. Det är fullständigt vidrigt och verkligen en fråga som internationella organisationer borde uppmärksamma och protestera emot.

Salma Said menar annars att det internationella stödet till Egypten i hög grad präglas av dubbelmoral.
– Om människor i väst på allvar vill stödja demokratisk förändring ska de ligga på sina regeringar att sluta sälja vapen till Egypten och att inte stödja diktatorer. Mubarak fick mycket stöd från USA och från EU och nu ger samma länder stöd till armén. Som medlemsstat borde Sverige använda sin position i EU till att ställa krav.

 

Lena Wallquist

Senast uppdaterad: 2012-11-30