Kategorier

Nobels fredspris till kvinnliga fredsaktivister

Ellen Johnson Sirleaf, president i Liberia, Leymah Gbowee, grundare till Women in Peacebuilding Program/West African Network for Peacebuilding och Tawakul Karman, jemenitisk journalist och fredsaktivist delar på årets fredspris. 

–  Fredspriset är en oerhörd uppmuntran och ett erkännande för kvinnor som jobbar för fred och säkerhet. Det är också ett erkännande av kvinnors roll i återuppbyggandet av samhällen efter konflikter och kvinnors roll i fredsarbete. Det är väldigt välförtjänt på många sätt, säger Lena Ag, generalsekreterare för Kvinna till Kvinna.

– Jag har träffat Leymah Gbowee flera gånger. Hon är en oerhört kraftfull kämpe för kvinnors rättigheter. Att hon och Ellen Johnson Sirleaf får detta tillsammans gör priset extra betydelsefullt.

Nobelkommitténs motivering till att priset går till de två liberianska fredaktörer ihop med jemenitiskan Tawakul Karman lyder: “for their non-violent struggle for the safety of women and for women’s rights to full participation in peace-building work.  We cannot achieve democracy and lasting peace in the world unless women obtain the same opportunities as men to influence developments at all levels of society.

– Utnämningen av liberianska kvinnor till fredspristagare kommer innebära en energikick för kvinnor i Liberia att jobba ännu hårdare för att behålla stabiliteten i landet under den här kritiska tiden för oss. President Sirleaf och Leymah Gbowee är förebilder, som arbetat hårt för att visa vägen för yngre kvinnor i Liberia, Afrika och hela världen. Att kunna fira en sådan här utmärkelse idag, ger oss mod att fortsätta kämpa för fria val utan våld i Liberia 11 oktober, säger Lena Cummings från WIPNET.

Idag finns olika uppfattningar bland kvinnoorganisationer i Liberia om hur väl presidenten Ellen Johnson Sirleaf lyckats, och vem som ska bli nästa president. Men en sak enas man om, och det är att det måste gå fredligt till.

– Jag blev oerhört lycklig för att Leymah Gbowee och Ellen Johnson Sirleaf fått priset . Det är en stor seger för kvinnors arbete för freden. Jag tror inte att det påverkar valrörelsen, för det är en annan fråga. Men det kommer att påverka synen på kvinnor och kvinnors roll i samhället i stort, säger Marpue Speare på Kvinna till Kvinnas samarbetsorganisation WONGOSOL.

– Det här kommer att stärka  och motivera den liberianska kvinnorörelsen att fortsätta arbeta för fred. Vi är stolta över att kvinnors fredsarbete får detta internationella erkännande,  säger Jacky Mc Cay från organisationen ABIC.

– Fantastiskt! säger Susanne Mannberg, fältrepresentant för Kvinna till Kvinna i Monrovia, Liberia.

– Ellen Johnson Sirleaf har arbetat för fred och för att bryta fördomar och stereotyper om vad kvinnor i Afrika kan och inte kan göra. För ett litet tag sedan träffade jag två unga kvinnor, varav den ena ville jobba i Högsta domstolen i framtiden och den andra ville arbeta med politik. Att unga kvinnor på landsbygden uttalar sig så hade varit omöjligt för två år sedan, och den förändringen är Ellen Johnson Sirleafs förtjänst.

Fredspriset kommer i en politiskt het situation i Liberia.

– Det är ett känsligt läge inför valet nu. Vi vet inte vad detta kan få för betydelse, säger Susanne Mannberg.

Malin Ekerstedt

 

Senast uppdaterad: 2012-11-30