Kategorier

Bakslag för kvinnokampen i Egypten

– När jag gick till Tahrirtorget den 25 januari trodde jag aldrig att vi skulle störta Mubarak. Men jag kände att jag var tvungen att demonstrera mot regimen.

Nada Abdallah Mohammed är 22 år och jobbar på Kvinna till Kvinnas samarbetsorganisation HEYA Foundation i Kairo. Hon arbetar främst med att öka kunskapen för kvinnor som är analfabeter om diskriminering och om deras rättigheter. Under den egyptiska revolutionen stod på Tahrirtorget varje dag.

– Stämningen var fantastisk. Gamla och unga, män och kvinnor stod sida vid sida, vi var helt enade i kampen mot korruptionen och för förändring. Därför blev vi chockade över händelserna den 8 mars.

Bara några veckor efter Mubaraks fall samlades många människor återigen på gatorna i Kairo för att fira kvinnodagen den 8 mars. Det var främst feministiska organisationer som ordnade firandet av kvinnodagen, men både män och kvinnor deltog i manifestationen. En del organisationer som deltog tog tillfället i akt för att kräva konstitutionella förändringar, nu när Mubarak är borta.

På väg mot torget blandade sig några män in i demonstrationståget och började skrika, hota och trakassera deltagarna.

– Vi valde att fortsätta att gå mot Tahrirtorget och vi försökte ignorera männen. Vi höll en fredlig demonstration med ett fredligt budskap, det ville vi fortsätta att manifestera.

Männen började skrika ”Kvinnor försvinn från gatorna, gå hem där ni ska vara! Ni är emot islam!” Fler och fler anslöt sig till männen och stämningen var riktigt hotfull.

– När männen började ropa samma paroller och budskap som under revolutionen, föll vi in i ropen för att visa att vi är enade, att det inte fanns någon motsättning mellan oss. Men det hjälpte inte. Flera demonstranter blev slagna. Vi var helt chockade. Varför händer detta nu?

Trots attacken mot demonstation den 8 mars är Nada Abdallah Mohammed fortfarande glad över utvecklingen i Egypten. Hon menar att revolutionen är början på en demokratisering och att de unga inte kommer att tillåta en återgång till ett auktoritärt styre.

– Överallt pratar folk politik med varandra. Om vad som kommer att hända i det kommande Presidentvalet. Det är verkligen en positiv stämning mellan människor nuförtiden.

Det som hände de demonstrerade kvinnorna den åttonde mars är något man får räkna med på Egyptens väg mot demokrati tror Nada Abdallah Mohammed.

– Det finns alltid personer som försöker utnyttja situationen för sin egen vinning skull. Männen som attackerade oss har ingenting med islam att göra, de flesta av oss är muslimer. De använder religionen som ett verktyg att nå sina egna egoistiska mål. Ryktet säger att det är före detta fångar som har släppts ut från fängelset efter revolutionen. Det är verkligen synd att de betedde sig så illa, men jag tror fortfarande på en positiv framtid i Egypten.

 

 

Katarina Hellström

Senast uppdaterad: 2012-12-05